Fiatal lány rózsaszín térben, rózsaszín lufik előtt rózsaszín szerelésben

Monokróm színek- Egyszínű, de nem egyhangú öltözetek a Magical Blue-tól!

“Lépj ki a monokróm színű mindennapokból!”

“Légy színes egyéniség!”

“Törd meg a hétköznapok monotonítását!”

“Színezd ki az életed!” 

Ismerősen csengenek az életmód-tanácsadók  hangzatos mondatai?

De a stílustanácsadód azt javasolta, hogy válts monokróm színekre?

Az egyik nem zárja ki a másikat! Egy színnek számos árnyalata létezik.

Hogyan teheted változatossá megjelenésed a monokróm színekkel? Miért is előnyös monokróm színekben tündökölni? Mi alapján válaszd ki a Te színedet?

A válaszok csak az elolvasásodra várnak! 

A monokróm színek fogalma

Hányféle szín létezik a világon? És ebből mennyit tudunk megkülönbözteti egymástól? Ha magunk elé teszünk egy színkört, látjuk, honnan hova jut el. De ha két egymás melletti színszeletet vizsgálunk, a különbség alig érzékelhető.

A híres Pantone színskála 2100 színt tartalmaz, azonban ez még messze nem az összes szín! Hiszen minden színnek léteznek különféle árnyalatai. Ezek egy adott színnek a fehér és fekete közé eső különböző megnyilvánulásai. Egy színnek ebbe a skálába eső változatai a monokróm színek. Színelméletileg.

A gyakorlatban viszont ilyen pontosan egy laikus nem tudja ezt meghatározni. Ha van egy zöld felsőd és egy nagyon hasonló zöld sálad, nem fogja tudni senki megmondani, hogy az már két különböző szín, vagy egymás árnyalatai. Külső szemmel viszont az jön le: “De csinos vagy ebben a monokróm színű összeállításban!”

 

Zöld monokróm színű pamut sál, magicalblue.hu
Zöld monokróm színű vászontáska saját logóval, magicalblue.hu

Zöld köves krokodil bross és táskadísz, magicalblue.hu

Analóg vagy monokróm színek?

Ha valakit tetőtől talpig kékben, pirosban vagy akár sárgában látunk, egyértelműen azt mondhatjuk: monokróm színekbe öltözött.

A valóságban viszont ez gyakran analóg színösszeállítást jelent.

Az analóg színek a színskálán egymás szomszédságában lévő színek. Ahogy fentebb is írtuk, ha rátekintesz a színskálára, alig lehet érzékelni az eltérést 2 szomszédos szín között. Lényegében egymás árnyalatai, monokróm színei is lehetnének. Akárcsak a következő rózsaszín termékek színei. De ezt az szőrszálhasogatást hagyjuk a színelmélet szakértőire!

Rózsaszínű kisméretű tárcatáska, magicalblue.hu

 Rózsaszín monokróm kasmírsál, magicalblue.hu

 

 

Rózsaszínű pillangók brosstű, magicalblue.hu
Monokróm színű rózsaszín kendő, magicalblue.hu

 

 Monokróm színű, rózsaszín női hátitáska, magicalblue.hu

Ami az öltözködést illeti, az a legcélravezetőbb, ha a szivárvány színeiből indulunk ki és ezeket vesszük alapul. Ezek közül az elsődleges színek: sárga, piros, kék; mert ezek nem keverhetők ki más színekből.

Kék, elegáns ruhát viselő fekete hajú nő virágcsokorral

 

Kék, nagyméretű, vékony sál, magicalblue.hu

Világoskék, kisméretű tárca táska, magicalblue.hu

Másodlagos színek: zöld, lila, narancs. Ezeket az elsődleges színekből lehet kikeverni.

Lila, áttetsző anyagból készült ruhát viselő, világosbarna hajú lány a természetben

Világoslila monokróm színű kendő, magicalblue.hu

Lila monokróm színű bársony tasak, kisméretű, magicalblue.hu

A harmadlagos színek pedig egy elsődleges és egy másodlagos szín keverékei: sárgászöld, sárgásnarancs, vörösesnarancs, vöröseslila, kékeslila, kékeszöld.

Monokróm színű sárgászöld színösszeállítást viselő fiatal lány fejhallgatóval

Ha ezeket a színeket vesszük kiindulópontnak, s igyekszünk ezeknek az árnyalatait egyszerre magunkra ölteni, talán még a legélesebb szemű színszakértő se köthet bele öltözetünk monokróm színűségébe.

Színes egyszínűség

Az egyszínűség nem feltétlen egyenlő az unalmassal! A színek árnyalataival nagyszerűen lehet játszani egy outfit összeállításánál.

Monokróm színekbe öltözve nyúlánkabbnak tűnik mindenki. Erre még úgy erősíthetsz rá, ha adott színnek a sötétebb árnyalatait öltöd magadra.

Két fiatal nő zöld koszorúslány ruhában

A monokróm színek viselete egyfajta nyugalmat kölcsönöz viselőjüknek, hiszen nem tobzódnak a színek annak ruházatán. Az ilyen öltözet letisztultságot, eleganciát áraszt monokróm színével. Mindemellett az illető belső egységét, magabiztosságát is tükrözi.

Fiatal nő a tengerparton barackszínű ruhában ugyanolyan színű sálat eregetve maga mögött

Az általa közvetített nyugalom viszont csak a monokróm színnek köszönhető. Viszont egy ruhának fazonja is van, tehát a monokróm színek viselete mindemellett lehet vagány és kihívó is.

Szőke, napszemüveges lány egy híd korlátjánál világszöld ruhában

S menjünk tovább! Vegyünk egy ciklámen színű ruhát! Éppen az erőteljes monokróm szín dominanciája miatt lesz feltűnő, izgalmas viselője megjelenése.

Fiatal, derékig érő, aranyszínű hajú nő ciklámen színű ruhában és sminkben

Ciklámen monokróm színű pamut sál, magicalblue.hu

Feketén fehérrel: két szín vagy monokróm színek?

A fekete, fehér és szürke akromatikus, vagyis semleges színek. Ez azt jelenti, hogy csak a világosság dimenziójában tudnak változni. Ellentétben a többi, kromatikus színnel, melyeknek telítettségük is van.

A fekete és fehér monokróm színekként is felfoghatóak, mint a szürke két végletes árnyalatai. De, ha praktikusabban szeretnénk megközelíteni a kérdést, akkor egyértelműen két különböző színként ítéljük meg őket. Illetve a szürkét egy harmadik különálló színként.


A szürke árnyalataiból is fel lehet öltözni monokróm színűre anélkül, hogy az unalmas lenne! Legyen jó a fazon és egészítsük ki egy monokróm színű sállal, táskával a ruhát! Biztosítva is van a sikkes megjelenés!

Vörös hajú lány szürke elegáns ruhában a sziklás vidéken

Monokróm színű szürke pamut sál, magicalblue.hu

 

Monokróm színű szürke kisméretű tárcatáska, magicalblue.hu

A fehér monokróm színű öltözet legtipikusabb példája a menyasszonyi ruha. Tisztaság, emelkedettség, üdeség, frissesség, légiesség, ragyogás,... és még rengeteg pozitív fogalom köthető hozzá. 

Szép fiatal nő a falnál támasztja könyökével a fejét menyasszonyi ruhában

Fehér, monokróm színű női elegáns kézitáska, magicalblue.hu

Bross fehér gyöngyökkel, magicalblue.hu

Főleg a forróbb hónapokban öltünk magunkra fehér, monokróm színű viseletet, hiszen ez a szín szívja legkevésbé magába a meleg napsugarakat. 

Az erős napsugarak ellen terítsünk vállunkra vagy akár fejünkre a fehér, monokróm színű kendőt! A strandon pedig bátran öltsünk magunkra fehér tunikát vagy strandkendőt!

Piros monokróm színű strandkendő, magicalblue.hu

 

Bár a feketéhez sokan a gyászt, komorságot kötik, itt az ideje megújítani ezt a konvenciót! A fekete ugyanúgy az elegancia, titokzatosság színe is. Nem mellesleg nagyon jót tesz az alaknak, ha fekete monokróm színű ruházatot öltünk!

Fiatal, fehérbőrű nő ül a fák alatt fekete ruhában, haját igazítva, keresőn tekintve a távolba

A monokróm egyszínűséget pedig ez esetben is feldobhatjuk egy különlegesebb anyagból készült monokróm színű sállal, kendővel, ami lehet akár magában mintás, csipkés vagy hímzett is.

Monokróm színű, végein csipkézett, fekete viszkózsál, magicalblue.hu
Sálgyűrű fekete virággal, magicalblue.hu

Öltözz Te is monokróm színekbe!

“Jó, de melyikbe?” - érkezhet a jogos kérdés. 

A szín- és divatszakértők szerint 4 fő típust különböztethetünk meg: tavasz, nyár, ősz és tél. Természetesen nagyon sokan inkább ezek keresztmetszeteibe esnek. Viszont, ha ezek alapján vizsgálod meg a hozzád leginkább illő színeket, sokkal találóbban tudsz összeállítani Magadnak monokróm színű öltözetet.

Nyár típusú, szőke lány lila ruhában, lila virágokat illatolva

A monokróm színű megjelenést a legjobban  a kiegészítőkkel, mint táskák, sálak, kendők, kalapok, ékszerek, sáltűk,... tudod hangsúlyozni. Főleg a forró hónapokban, amikor gyakran csak egy ruhácskában szaladgálunk; vagyis nem kell összeegyeztetni a nadrág, a blúz és a blézer színeit. 

Sárga, hosszú ruhát viselő nő kalapban, táskával sétál a tengerparton

 

Sárga monokróm színű nagyméretű vékony sál,magicalblue.hu

<p><span style="font-weight: 400;">Sárga virágos sálcsat, kendőcsat, magicalblue.hu

 

A monokróm színű megjelenés másik legegyszerűbb módja szintén ehhez az időszakhoz köthető. A fürdőruha, bikini is lehet monokróm színű, amit egy azonos színű strandkendővel, tunikával tehetsz igazán feltűnővé, mégis titokzatossá.

Szőke nő kék bikiniben, kék fejkendővel a fején áll a térdig érő tengervízben csípőre tett kezekkel

Monokróm színek: színes egyszínűség, magabiztosság, egység. Ugyanakkor lehet elegáns, vagány, visszafogott, de kirívó is! A monokróm színű öltözködés ismét reneszánszát éli! Nézz körbe a gardróbban, milyen monokróm színű ruhadarabokat találsz! Ha pedig még hiányozna egy pár kiegészítő: táska, kendő, brosstű, fejpánt, pár kattintással szerezz be néhányat!

Most még pár hónapig a monokróm színek uralkodnak. De ezeket a ruhadarabokat akkor is fogod tudni hordani, amikor ismét az eklektikusan színes megjelenéssel rukkolnak elő a divatdiktátorok. Csak akkor a kék nadrághoz majd a sárga blúzt veszed fel a zöld kendővel, nem a kékeket! De erről majd írunk akkor, mikor eljön az ideje! Most egyelőre élvezzük ki a monokróm színek adta varázst!

Előző termék Itt az esküvőszezon! Így válassz nyakkendőt a nagy alkalomra!
Következő termék Színes táskák a láthatáron - Így illeszd be tavaszi outfitedbe

Hagyjon üzenetet

A megjegyzések megjelenítés előtt jóváhagyásra kerülnek

* Kötelező kitölteni