Amiből a sáljaink készülnek

Gyapjú

A gyapjú egy állati eredetű természetes anyag, juh, alpaka, yak vagy teve levágott szőrzetéből származik. Nagyon meleg, tartós, de akármilyen gondosan kikészítik, fésülik és finomítják a tiszta gyapjúból készült sálak szúrnak. Ezért a sálak készítésénél a gyapjút a legtöbb esetben keverik valamilyen mesterséges anyaggal, például poliészterrel. Ettől lágyabb lesz és formatartó. Mivel a gyapjú egy természetes anyag, mosás során tömöttödik, egy kicsit vastagodik és kicsit összemegy

A sálakat nem kell minden viselés után mosni mivel a mosással veszít a minőségéből, de jót tesz ha pihenteted, szellőzteted használat után. Ha elpiszkolódott vagy beleizzadtál akkor kézzel, hideg vagy legfeljebb langyos vízben mosd át, vagy ha a mosógépednek van gyapjúmosó programja akkor azt is használhatod. A mosáshoz lehetőleg gyapjúmosó szert használj, ne dörzsöld, és ne tegyél rá fehérítőt. 

Csavarni vagy centrifugálni a gyapjú tartalmú sálakat nem szabad, mivel ettől gyűrődnek, és veszítenek tartásukból. Szintén nem ajánlott a gyapjú tartalmú sálakat szárítógépben, fűtőtesten vagy a tűző napra kitéve szárítani. Óvatosan ki kell nyomkodni belőle a vizet és egy rácsra fektetve szobahőmérsékleten szárítani. Vasalni sem ajánlatos a gyapjú tartalmú sálakat, de ha valami okból kifolyólag összegyűrődött akkor tegyél rá egy nedves vászon vagy pamut lepedőt és langyos vasalóval simítsd át. Ha leteszed vagy elteszed vigyázz hogy ne gyűrődjön, és szellős, száraz helyen tárold, összehajtogatva, soha ne tedd műanyag zacskóba vagy műanyag dobozba

Ha szeretnéd megnézni, hogy mely termékeink készülnek gyapjúból kattints az Anyag_Gyapjú linkre   

Kasmír

A kasmír szintén egy természetes anyag, ami a kasmírkecske pehely szörzetéből készül, amit kifésülnek és magában vagy más anyagokkal keverve használnak fel. Minél finomabb, hosszabb és nagyobb a pehelyszőrzet aránya, annál értékesebb a kasmír fonal. Szerkezete egyedülálló lágyságot és fényt kölcsönöz az anyagnak, puha, könnyű, kissé fényes felületű sál készül belőle. Tulajdonságát meghatározza, hogy milyen anyaggal keverik, de sálak esetében leggyakoribb kísérője a poliészter. 

Nem kell minden használat után kimosni, elég ha kiszellőzteted, de 4-5 viselés után már célszerű kimosni. Mosáshoz kézmeleg, langyos vizet használj, lehetőleg kézzel mosd, és ne csavard vagy dörzsöld, mert veszít a tartásából. Óvatosan nyomkodd át, esetleg tedd egy törölközőbe és nyomkodd ki belőle a vizet, majd vízszintesen, rácsra fektetve szárítsd.

Ha a mosógépeden van kézmosó programmal akkor azt is használhatod, de tedd be egy mosó zsákba, hogy ne akadjon be a rojt a dob szélébe, és a sál ne bolyhosodjon. 30 fokos vízben kasmír mosószerrel mosd.
Ha leteszed vagy elteszed ügyelj, hogy ne gyűrődjön, összefogva, fektetve tárold. Itt is érvényes a megjegyzés, hogy ne tárold műanyag zacskóba vagy műanyag dobozba, mert a műanyag nem szellőzik, ami a sálnál komoly minőségromlást idézhet elő. 

Ha szeretnéd megnézni, hogy mely termékeink készülnek kasmírból kattints az Anyag_Kasmír linkre 

Pashmina

Egy természetes állati eredetű gyapjú a himalájai hegyi kecske szőréből készül. Tavasszal a környéken élők gyűjtik össze a kecskéknek a bokrokon fennakadt szőrcsomóit, és ebből készítenek fonalat. Mivel a tiszta pasmina gyapjú rosszul tűri a gépi szövést, ezért a jobb kezelhetőség érdekében más anyagokat is adnak hozzá. Az drágább pasmina szálakat selyemmel dolgozzák fel, de nagyon elterjedt a poliészteres változat is.  

Ha szeretnéd megnézni, hogy mely termékeink készülnek pasminából akkor kattints az Anyag_Pasmina linkre 

Selyem

A selyem egy természetes fehérje rost, amelyet a selyemhernyó gumójából nyernek. Vannak más rovarok is amelyek gumójából selyemhez hasonló anyagot állítanak elő, de ezeket nem nevezik selyemnek. A selyem fényes, sima, puha, lágy és nagyon finom anyag, nagyon szép esése van. A 100% selyemből készült sálak nagyon drágák, ezért a sál és kendő gyártásban elterjedt a selyem keverése mesterséges anyagokkal.

A selyemsálak és selyem nyakkendők jól tartják a hőt, de ugyanakkor kellemes viselet, megfelelő szellőzést biztosít  bőrnek. Bőrbarát tulajdonsága miatt a selyemből készült sálak és nyakkendők nem okoznak irritációt a legkényesebb bőrön sem.  

A selyemsálak tisztítása nagyon igényes. Kézzel hideg vízben lehet átmosni használat után, hogy az esetleges izzadságot kimossad belőle. Ne dörzsöld, ne csavard, a közvetlen napfényt sem viseli jól. A spray és parfüm közvetlen érintése sem tesz jót a selyem sálnak. A selyemkendő és selyem nyakkendő vegyileg tisztítható. 

Ha szeretnéd megnézni, hogy mely termékeink készülnek selyemből akkor kattints a blog alján a Keresési feltételeknél az Anyag_Selyem linkre  

Pamut

A pamut egy növényi alapú természetes anyag amit gyapotszálból állítanak elő, tisztán vagy más szállal kombinálva dolgoznak fel. A pamut jó nedvszívó tulajdonsága és tartóssága miatt egy közkedvelt anyag. De a tiszta pamut anyag nagyon gyűrődik, ezért a sálak előállításánál keverik valamilyen mesterséges anyaggal,  viszkózzal, modállal vagy poliészterrel, amitől könnyebben kezelhető, rugalmasabb és színtartó lesz.

A pamut vagy pamut kevert szálas sálak általában vékonyabbak, könnyebbek, ezért tavaszi és nyári viseletre alkalmasak.

A pamut és kevert pamut sálakat moshatod mosógépben, meleg (40-50 fokon) vagy hideg vízben, és jól viselik a centrifugálást és vasalást. Célszerű kisimítva szárítani és nedves állapotban vasalni. De mivel a sálak általában tartalmaznak mesterséges anyagokat is, kerüld a túl forró vízzel való mosást mivel 60 fok feletti mosásnál tartós gyűrődést okozhatsz amit vasalással sem lehet helyrehozni.     

Ha szeretnéd megnézni, hogy mely termékeink készülnek pamutból akkor kattints az Anyag_Pamut linkre

Viszkóz

A viszkóz egy mesterségesen előállított szál, amihez természetes anyagokat, mint pamutot illetve fenyő és bükkfa cellulózt használnak. A viszkóz sál jó nedvszívó és jó légáteresztő tulajdonsággal bír. Jól festhető és színezhető, változatos színekben és mintával kapható, ezen felül színtartóssága és mérettartóssága is jó. Gyakran keverik pamuttal és poliészterrel, hogy rugalmasabb, kevésbé gyűrődő sálakat készítsenek belőle. 

A viszkóz vagy viszkóz tartalmú sálak könnyen kezelhetők. 40 fokon mosható, könnyen vasalható. Mint minden anyagnál itt is elmondhatjuk, hogy figyelj arra, hogyan tárolod a viszkóz sálat, összefogva, száraz, jól szellőző helyre tedd, soha ne tárold műanyag zacskóban vagy műanyag dobozban. 

Ha szeretnéd megnézni, hogy mely termékeink készülnek viszkózból akkor kattints az Anyag_Viszkóz linkre

Sifon vagy CHIFFON 

A Sifon egy keverék szál, van benne természetes anyag is és mesterségesen előállított anyag is. Tartalmaz selymet, pamutot, viszkózt, és poliésztert. A sifonból készült sálak felülete finoman strukturált, kissé egyenetlen, de fényes, lehelet vékonyak és áttetszőek. Lágy anyag, jó szilárdsági és nedvesség felszívó képességgel. Megfelelő kezeléssel a sifon sálak nem zsugorodnak, jól tartják a formájukat, nem kopnak. Nagyon kényelmes viselet egy légies sifon sál, hasonlít a selyem tapintásához, de kevésbé légáteresztő mint a selyem. 

A sifon sálak kezeléséről szintén elmondhatjuk, hogy célszerű kézzel mosni, hideg vagy kézmeleg vízben, kímélő mosószerrel. Gépi mosás esetén tedd mosózsákba, max 30 fokon mosd kézi mosás programmal. A sifon sálakat nem lehet vasalni, vizesen kisimitva terítsd ki és hagyd megszáradni.     

Ha szeretnéd megnézni, hogy mely termékeink készülnek sifonból akkor kattints az Anyag_Sifon linkre  

Poliészter

A poliészter egy mesterségesen, vegyi úton előállított anyag. Nagyon elterjedt és kedvelt alapanyag, ami érthető hiszen a poliészter sálak rengeteg jó tulajdonsággal rendelkeznek. Nagyon kellemes, puha, kicsit a gyapjúhoz hasonlít a tapintásuk, de annál rugalmasabb és gyorsan szárad. Jól tartja a formáját, nem hajlamos a bolyhosodásra és magas a szakítószilárdsága. Jó a hőszigetelő képességük és az oldószerek többségével szemben ellenállóak. Mindemellett nagyon mutatós anyag, használják például selyem helyettesítésére is.  

 Könnyen tisztítható, moshatod mosógépben akár 60 fokon is és nem kell félned attól, hogy veszít a színéből, de tanácsos a kímélő 40 fokos mosást választani. 60 fok felett ezt az anyagot se mossad, mert tartós gyűrődést okozol amit vasalással sem tudsz majd eltüntetni. Mivel ez egy műszál magas főfokon zsugrodik, sérül, ezért csak alacsony hőmérsékletű, max 40 fokos vasalóval, nedves pamut vagy vászon lepedőn keresztül vasald, de legjobb ha  kihúzogtva, kismitva hagyod, hogy megszáradjon, mert kirúgja magát.  

Ha szeretnéd megnézni, hogy mely termékeink készülnek poliészterből akkor kattints az Anyag_Poliészter linkre 

Plüss

A plüss egy mesterségesen előállított anyag, 100%-ban poliészterből készül. Nagyon finom tapintású, rugalmas és puha sál készül belőle főleg a legkisebbeknek. Jól festhető, színtartó és formatartó. Mivel 100% poliészter  így annak minden tulajdonságát tartalmazza. 

A plüss sálakat könnyen lehet tisztítani, kézzel mosni langyos vízben, vagy mosógépben is lehet mosni 40 fokon. Használj finom mosószert, és ne tedd szárítógépbe. Alacsony fordulaton lehet centrifugálni, de csavarni nem tanácsos. Ne tedd se  fűtőtestre se a tűző napra száradni. 

Ha szeretnéd megnézni, hogy mely termékeink készülnek plüssből akkor kattints az Anyag_Plüss linkre 

Akril

Az akril egy mesterséges szál, amiből kötéssel készítenek sálat. Az évek során ez az anyag is sokat változott és az előállítási technológia fejlődésének köszönhetően az akril ma már egy nagyon lágy, puha fonal, nem allergizál, nem szúr és nem okoz kiütéseket, viszketést. Az akrilból készült sálak a használat során nem fognak bolyhosodni, elnyúlni vagy kopni.  

Az akrilból készült sálakat moshatod mosógépben, 30-40 fokon és moshatod langyos vízben kézi mosással. Ne vasald és ne tedd szárítógépbe, és csak fektetve szárítsd.

Ha szeretnéd megnézni, hogy mely termékeink készülnek akrilból akkor kattints az Akril linkre