Érdekességek a férfi gardróbból: a nyakkendők titkai

A kendők egy speciális fajtája az elsősorban a férfi öltözet elegáns kiegészítőjeként ismert nyakkendő. A magyar megnevezés becsapós, hiszen végtére a női kendők többsége is nyakba való, vagyis nyakkendő. Más nyelveken egyértelműbb a megnevezése: Krawatte, cravat, kravata, cravate stb.

A sálak eredetét egy korábbi cikkünkben megismerhettük. Most kerüljünk közelebb azok elegánsabb, férfias változatához: vegyük nyakunkba a kravátlik, magyarul a nyaktekerészeti mellfekvencek világát!

Meglátni, megszeretni, divattá tenni

Kendőket, sálakat az ókor óta hordanak magukon, maguknál az emberek. A mai értelemben használatos nyakkendők, viszont fiatalabb “találmányok”.

A harmincéves háború idején, a XVII. század divatdiktátora, XIV. Lajos figyelt fel a horvát katonák (franciául ‘croate’) nyakában csinosan megkötött ruhadarabra, ami, egyes források szerint a horvát katonák nyaksálja, más források szerint, köpönyegük végének díszes kötője volt. Akármelyik változat is a valós, az eredmény a mai is használatos férfi nyakkendők első darabjainak megszületése lett, aminek okán XIV. Lajost tartják ezen kiegészítők atyjának. Ehhez a történethez kapcsolódik szorosan a nyakkendő Európában elterjedt elnevezése: a ‘cravate’. A francia nyelvben a ‘horvát’ szó ‘croate’-t jelent, aminek alakítgatásával (hiszen XIV.Lajos a horvát katonák nyakában fedezte fel ezt a díszt) született meg a ‘cravate’ hangsor, amely a mai napig a nyakkendőt jelöli a francia nyelvben; de Európa-szerte hasonló ezen ruhadarab elnevezése.

A Napkirály hamarosan a nemesi rang egy jelentős indikátoraként tette népszerűvé a francia elit körében. A legújabb hóbortról azonban a hölgyek sem akartak lemaradni! A király egyik kedvese forradalmasította az akkoriban még formálódó nyakkendőkötészetet, s pillangószerűen viselte a nyakában. Ez a változat tekinthető az első csokornyakkendőnek (franciául: noeud papillon; a papillon franciául pillangót jelent).

Az akkori nyakkendők kizárólag drága, díszes anyagokból, csipkékből készültek, s nagyon időigényes volt a megkötésük. Nem véletlen, hogy csak a rangosabbak engedhették meg maguknak a viseletüket. A meghajtogatható formák, alakzatok száma rövid időn belül hatalmasra duzzadt, s a következő évtizedekben is csak folyamatosan gyarapodott a variációk lehetősége. Amin szintén nem kell csodálkoznunk, hiszen XIV. Lajos külön mestereket alkalmazott nyakkendőinek elkészítésére és folyamatos megújítására. (A XIX. század környékén ezért is gyűjtötték össze az addigra kialakult kötési módokat, majd tették közre könyv formájában: Neckclothitania.) 

Mint a nemesség kiváltsága, a francia forradalom egyik megfogható, uralkodóellenes jelképévé válhatott. A jakobinusok a király giccses nyakkendőivel szemben egyszerűen a nyakuk köré tekert sálat viseltek; ezzel is lázadva az elnyomó hatalom ellen.

A legújabb francia divatelem nem maradt sokáig a birodalom határain belül. A következő években, évtizedekben fokozatosan terjedt el, s hódított a gazdagabb réteg köreiben egész Európában. A XIX. században az angol király emelte ismét nemesi rangjelző szerepkörbe. A nyakkendő rövid idõn belül a művelt  gentlemanek viseletének is kulcseleme lett.

A nyakkendők a ma korának egyenjogúsági törekvései közt is kiemelő szereppel bírnak. Eleganciát, intelligenciát, gentleman viselkedést feltételeznek viselőjükről.

Nyakunkban a világ

Ahogy a kendőknek, sálaknak, úgy a kravátliknak is megvannak az egy-egy kultúrára, stílusra, illetve, bizonyos alkalmakra  jellemző típusai, mely szerint különböző elnevezéseket is kaptak. Ismerjük meg őket egyenként!

Ascot nyakkendő

Az Ascot nyakkendő a lovas sporthoz köthető. 1711. Augusztus 11-én, az angliai Anna királynő rendezte meg a mára a világ egyik legjelentősebb lovasversenyét a Royal Ascotot a Berkshire-i Ascot Heath versenypályán. Az eseményen nem csak a lovak, de a nézők ruhái is versengenek. A királyi család mellett, üzletemberek, politikusok és a sztárok is tiszteletüket teszik. 

A dress code a királyi páholyban a legszigorúbb: férfiaknak fekete vagy szürke zsakett cilinderrel, hölgyeknek kösztüm vagy koktélruha kalappal. A páholyon kívül a férfiak egyszerű öltönyt is viselhetnek, de a hölgyek nem szívesen maradnak le a Royal Enclosure (királyi páholy)-tól.

Az Ascot nyakkendő-típus ezen a versenyen bukkant fel először (innét az elnevezés), ugyanis a dress code-ban előírt zsaketthez ezt viselték a férfiak. Gyakran nevezik Ascot nyaksálnak, hiszen sál hatását kelti, de sármja miatt, többnyire nyakkendőként jegyzik. Egy szimmetrikus nyakkendőről van szó, melynek nyakrésze keskeny, végei szélesek.  

Az egyik legelegánsabb nyakbavaló annak ellenére, hogy éppen egyszerű megkötési módja miatt vált népszerűvé később az ipari forradalom idején (4 egyszerű lépésből megköthető).

Ma esküvők, dress code-os események férfiöltözetének jellemző eleme; ugyanakkor az olasz férfiak is szívesen hódítanak vele.
https://assets.pinterest.com/ext/embed.html?id=521502831834277466

Viseleténél fontos arra figyelni, hogy:

 • A 100%-ban selyem Ascot nyakkendők a legelegánsabbak
 • A finom szövésű, nyomott selyemsál a legtartósabb, mert abba a férfi arcszőrzet sem akad bele olyan könnyen.
 • Az ing legfelső gombját NEM lehet begombolni
 • Legfeljebb 2 gomb lehet szabadon! 3 gombolatlan gomb már ápolatlanságot sugároz.
 • A megjelenés eleganciáját fokozhatjuk egy, az Ascot nyakkendővel egyező anyagú öltönyzsebkendővel.

Bolo, a cipőfűzős nyakkendő

Az Amerikából hódító útjára induló férfi kiegészítő egy zsinór vagy fonott bőrdarab a nyakba aggatva, s egy lapos fém, fa vagy más anyagból készült érmével, csattal, amulettel van összefogatva.

Eredetéről több feljegyzés is található:

 • Egyesek az indiánoktól eredeztetik, s az ő amulettjeiket vélik a lapos csúszka ősének
 • Mások egy bűnözőhöz kötik, akit nem sikerült a hatóságnak felakasztania, mert elszakadt az akasztókötél, ezért megkegyelmeztek neki. Ezután ő hordott ilyen ‘kötéldarabot’ a nyakában
 • Vannak források, amelyek az 1940-es évekre teszik a bolo születését, s Victor Cedarstaffot, egy cowboyt nevezik meg feltalálójaként, aki kalapjának zsinórjából szerkesztette meg ezt a nyakkendőtípust.

A ‘70-es évek után Amerika-szerte több államban vált a hivatalos férfi viselet elemévé. Az 1950-es években a Teddy Boys, majd az 1980-as évek vége felé a Hollywood-i sztárok növelték népszerűségét.

Csokornyakkendő: az estélytől a snookerig

Inggallér alatt viselt, a nyak köré keresztbe tekert, hurok alakú (masniszerű) anyagdarab. 

Általában az elegánsabb öltözet részét képezi, ha egyszínű és selyemből vagy más finom anyagból készül: a szmokinghoz és frakkhoz is ez dukál. Megkötése, elvileg, nem olyan bonyolult, de ma már inkább az előre megkötött változatokkal találkozhatunk a boltokban.

Annak ellenére, hogy a dress code-os vacsorák elengedhetetlen elemei, a csokornyakkendők mintás (kockás, pepita, apró figurás) kivitelben, elsősorban pamutból készítve, a sportos viseletet is kiegészítik. Biliárd, snooker, de korábban tenisz meccseken is felbukkant a ‘pályán’.

Kosztolányi Dezső, Erwin Schrödinger, Winston Churchill, Vizi E. Szilveszter, Bodrogi Gyula, James Bond, a csokornyakkendők legismertebb rajongói.

https://assets.pinterest.com/ext/embed.html?id=547750373432893464

Extra hosszú

Azért, hogy a magasabb férfiak is büszkén kihúzhassák magukat, a nyakkendőkészítők már nem állnak meg a hagyományos méreteknél. Elvileg a klasszikus nyakkendők az övcsatig kell, hogy érjenek.

Francia nyakkendő

A francia nyakkendő egy különleges kiegészítő; talán az Ascot és a klasszikus nyakkendő ötvözeteként nevezhetjük meg. A klasszikusnál, általában rövidebb. Megkötési módja változatos, díszes, ezért az elegánsabb, nem a hétköznapi üzleti öltözet részeként terjedt el.

Gyakran előre megkötött, a csomó bonyolultsága miatt, s díszgombbal látják el. Vőlegények körében nagyon népszerű (az arák örömére).

Klasszikus nyakkendő

Elsősorban az üzleti élet, politika, iskolai ünnepségek, illetve az úgynevezett ‘casual elegance’ (hétköznapi elegancia) férfiviseletének alapeleme. Általában öltönnyel viselik, de egyszerű zakóval is hordható.

A nagyon széles változat retro hatást kelt. Az üzleti világban a középszéles (kb. 5-8 cm széles) a legelterjedtebb, de a keskeny (slim; kb. 4 cm széles) is egyre divatosabb; bár az üzleti világban kevésbé elfogadott.

klasszikus nyakkendő elegáns kiegészítője lehet a nyakkendőtű, amellyel az inghez fogathatjuk.

Öltönysálak

Ez már több mint Ascot! Az öltönysálak a férfinyakat teljes magasságában körbevonják, s az ing felett azon kívül helyezkednek el. Elegáns megjelenést biztosítanak a hűvösebb időkben is. Anyaguk változatos: a selyemtől a pamutig, minden mintázattal és színben találhatunk belőlük a kínálatban.

Zsabó, a madárbegy nyakfodor

Mellfodor a gombok elfedése céljából mind a férfi ingek, mind a női blúzok esetén. Fodordekoráció teljesen vagy részben csipkéből (főleg korábbi korokban), esteleg más finom anyagból (a mai használatban). Főleg a XVIII. században volt divatos a férfiak körében, amikor vízesésszerűen, hosszan díszítette a férfiak szinte teljes felsőtestét. A hölgyek ruházatát a XIX. század vége felé kezdte el kiegészíteni.

A helyes nyakkendőválasztás lépései

1. Alkalom teszi a nyakkendőt!

Ballagás, diplomaosztó, keresztelő, házasság, üzleti találkozó, randevú, operagála, interjú… Mindegyikük kivételes esemény, amelynek szeretnénk ruházatunkkal is megadni a módját, emelni a fényét. Az elegancia mértéke azonban eltérő.

A mai férfiak többnyire öltönyt viselnek a kiemelt alkalmakon. Az emelkedettebb eseményeken, mint esküvő, elegáns vacsora, illetve más, este 6 óra utáni rendezvényeken többnyire szmokingot öltenek.

Ennél előkelőbb rendezvény egy gálaest, nagyszabású bál, melyen a frakk viselése sem túlzás.

Az öltözet (öltöny, szmoking, frakk) pedig meghatározza, milyen nyakkendőfajtában gondolkodhatunk. Az esti, emelkedettebb eleganciához a szmoking, esetleg frakk illik, amelyekhez csokornyakkendő dukál.

Az öltöny esetében már szélesebb a paletta: klasszikus, csokor-, francia, bolo, ascot de akár öltönysállal is kiegészíthetjük öltözetünket.

2. A klasszikus nyakkendő méretezése

 • Hosszúsága
  • A nyakkendők sem unisize ruhadarabok. Igaz, hogy a megkötéssel valamennyit lehet csalni, de nem a végtelenségig. 
  • Átlagos férfimagassághoz kb. 145 cm-es nyakkendő illik.
  • Szerencsére ma már nincs hiány az extra hosszú típusokból sem (160-165 cm).
  • A legfiatalabbak, illetve alacsonyabb urak számára célszerű a kamasznyakkendőt (120-135 cm) választani.
  • klasszikus nyakkendőnek a nadrág derekáig, illetve az övcsatig szabad leérnie.
 • Szélessége
  • Elvileg a zakó hajtókájának szélességével kell megegyeznie a klasszikus nyakkendő szélességének, de erre keveseknek van módja, kapacitás ügyelni, illetve nem ez az egyetlen szempont…
  • Ennél a paraméternél a testalkatot is figyelembe kell venni!
   • Vékonyabb testalakú, szűkebb vállú féfiak keskenyebb…
   • Robosztusabb felsőtesttel megáldottak inkább szélesebb nyakkendőt viseljenek
  • Sokak szerint a nyakkendő szélessége a férfi munkahelyi pozíciójáról is árulkodhat (egyenes arányban).
  • Bár manapság egyre divatosabbak a slim nyakkendők, érdemes a következőkkel is számolni:
   • Széles nyakkendő: kb. 8-10 cm
    • Retro hatást kelt. Főleg kötetlen, vidám események alkalmával viseljük.
   • Középszéles tartomány: 5-8 cm
    • A legelterjedtebb és legelfogadottabb az üzleti világban
   • Slim (keskeny, vékony) kategória: 4 cm és ennél szűkebb
    • Manapság kifejezetten divatos
    • Az üzleti világban nem ajánlatos
    • Elsősorban a fiatalabbak részére javasoljuk

3. Ami az ANYAGiakat illeti

 • Nagyon széles a választék.
 • selyem nyakkendők a legelegánsabb és legtartósabb, ami az árában is megmutatkozik.
 • A gyapjú nyakkendő nem fényes, így természetesebb hatást kölcsönöz viselőjének, s nagyon kényelmes. Szabadtéri, kötetlenebb események alkalmával ajánljuk viselését.
 • A szintetikus, poliészter nyakkendők az olcsóbb, de egyre mutatósabb nyakkendők csoportját képezik. A mindennapi, visszafogottabb eleganciát nagyszerűen biztosítják.
 • A fa nyakkendők elsősörban csokornyakkendőként fordulnak elő. Mindenképp kötetlenebb, baráti összejövetelek, jó kedélyű események vagy hétköznapi viseletre ajánljuk, főleg humorral megáldott férfiak részére. Mestrei faragványok készülhetnek keményebb (ében-, szantál-, rózsa-, wenge-) fából, míg a parafát szinte mi magunk is megköthetjük.
 • (Nemes)fém nyakkendők vagy ékszernyakkendők is találhatók a piacon. Általában ezüstből vagy arannyal bevont nemesfémből készülnek és gyakran kövekkel díszítettek. Ezek tagadhatatlanul az EXTRA kategóriába esnek. 
 • Velour
  • Elsősorban iskolai, egyetemi, illetve dísznyakkendők készülnek belőle.
 • Bőr
  • A bolo nyakkendők általános alapanyaga, de klasszikus nyakkendőt is készítenek belőle.
 • Bársony
  • Szintén az elegancia megtestesítői a bársony nyakkendők.
  • Leginkább csokornyakkendő alakjában találkozhatunk velük

4. Pattern-matter: a nyakkendőmintákról

 • Egyszínű
  • Minden ingmintához viselhetjük őket.
  • A színek megválasztását igazítsuk a zakó, illetve az ing színéhez, valamint az alkalomhoz.
  • Általában az ingnél sötétebb a nyakkendő, de egy fekete inghez egy fehér nyakkendő, fehér zakóval szintén sármosan mutat
 • Csíkos
  • Gyakran találkozhatunk vele a hétköznapokban, a munkahelyeken általában. 
  • Figyelem! Az üzleti hierarchiában a középvezetőnél magasabb beosztású férfiak nem hordanak csíkos nyakkendőt.
  • Angol csíkozású: Bal váll irányából lefelé futó
 • Amerikai csíkozású: Jobb válltól bal csípőhöz futó
 • Kockás
  • Közkedvelt akár munkahelyen, akár színházban
 • Pöttyös
  • Az üzleti életben a középvezetőnél magasabb beosztású férfiaknak ajánlott.
  • A pöttyök mérete minél apróbb, annál hivatalosabb megjelenést sugároz.
 • Paisley
  • Azaz a jól ismert kasmír mintázat, ami sálakon és kendőkön is gyakran megjelenik.
  • Elsősorban kötetlenebb alkalmakkor viseljük
  • Színesek, vidámak; magabiztosságot sugároznak
 • Foulard
  • Szabályos alakzatok (kör, négyzet, rombusz, sokszög) a nyakkendőn.
  • Szintén a középnél magasabb beosztású vezetőknek ajánlottak
 • Geometrikus
  • Geometrikus, de nem szabályos (nem foulard) alakzatok
 • Virágos
 • Egyedi, nyomott minta

nyakkendők kérdésköre ezzel még közel sincs lezárva, de már ismerjük, milyen típusok közül választhatunk; milyen hosszú az ideális nyakkendő; mikor milyen színű és mintájú mellett döntsünk, mik a választási lehetőségeink.  De még van egy nyakravalónyi érdekesség a férfi gardróbban! Hamarosan folytatjuk!