Milyen bross kitűzőt válassz a sáladhoz? Avagy nyakbavalóink kiegészítői

Beköszöntött a hideg idő, így bizony elengedhetetlen, hogy előkapjuk melegebb sálainkat, azonban ez nem jelenti azt, hogy ne dobhatnánk fel őket egy kicsit! A karácsony közeledtével pedig bizony csodás ajándék ötleteket is meríthetünk ezen kiegészítők termékkínálatából szeretteink számára. Nézzük meg mik közül válogathatunk, ha szeretnénk ékesebbé tenni, és egyben helyükön tartani sálunkat!

A praktikum és az ékesség találkozása: Bross(tű)

Melltű vagy dísztű, de kabáttű néven is találkozhatunk vele. Használhatjuk őket sálunkra, kalapunka, kabátunkra vagy össze is foghatunk velük bármilyen felsőruházatot.

Egy kis érdekesség: Elnevezése a francia “fűz” (brocher) és “hosszú tű” (broche) szavakból ered. Ezért is mutat rokonságot a brossúra (összefűzött, tájékoztató jellegű lapok) szóval. 

Nagyobb tű része lehetővé teszi, hogy vastagabb, vagy több réteg anyagot átszúrjon, így tökéletesen alkalmazható minden évszakban!

Praktikusságuk mellett gyönyörűen díszítenek, így sokat hozzá tudnak adni megjelenésünkhöz. Kifejezhetjük egy ügy iránti támogatásunkat, igazíthatjuk őket öltözékünköz, vagy aktuális hangulatunkhoz, de a fesztivitás jegyében is viselhetjük őket!  Képzeld csak el, szépen tud mutatni, egy színházi látogatáskor viselt selyem sálon egy stílusban hozzáillő bross!

Előfordulásuk variációk tekintetében nagyon sokszínű: lehetnek fél-, drágakővel, gyönggyel kirakottak; tűzzománcból készült brossok, mívesen formált bizsu vagy nemesfém brossok

Fontos figyelembe vennünk milyen alkalomra fogjuk viselni, és hogy jól passzoljon öltözékünk, és egyéb kiegészítőink színéhez! Az sem mindegy, hogy milyen anyagból van a ruhadarab, amire rá kívánjuk tűzni! Senki sem szeret azzal szembesülni, hogy kedvenc sálján vagy kabátján tűnyomok maradnak a bross levétele után! 

Praktikus lehet egy sáltű például olyan esetekben is, amikor az általunk viselt ruhadarab a szokásosnál kissé jobban dekoltált. Megéri mindig magunknál tartani egyet, hisz akár kisebb divat baleseteket is megmenthetünk, ha például egy fontos eseményen veszünk részt, és véletlenül ránk borul valamilyen étel vagy ital, és nincs lehetőségünk átöltözni, vagy nyom nélkül letakarítani a foltot. Egy sál vagy stóla és hozzá illő bross megmentőnk lehet!

Hűvösödő órákban csak a vállunkra terítjük sálunkat, és a tűvel szépen összetűzve rajtunk is marad. De a brossok nem csak ünnepi alkalmakkor viselhetők, hétköznapi megjelenésünk meghatározó alapdarabjává is válhatnak, például kabátunkra vagy táskánkra tűzve. 

Ajándékötletek karácsonyra:

Akár az ajándékozott nevének, vagy számára fontos személy nevének kezdőbetűje, szentimentális ajándék lehet ez a betűbross.  

Az utazni szeretőknek, és utazni vágyóknak egyaránt jó választás lehet ez a repülős bross.

A téli, rideg időben, kabátunk éke lehet ez a több színvariációban is kapható virágos darab! Ettől biztos jobb kedvre derülsz! 

Az időtlen eleganciát szolgáló: Nyakkendőtű

Szintén a praktika hívta életre a férfi ruhatár eme díszes darabját. A nyakkendő rakoncátlan ruhadarab, ami szeretne az ingtől függetlenül érvényesülni. Azért, hogy ennek elejét vehessük, születtek meg a nyakkendőtűk, melyekkel a nyakkendőt az inghez tudják rögzíteni viselőik.

A viseletüket illetően a jelenlegi protokoll szerint a nyakkendőtűknek a nyakkendő kétharmadáiig kell érni megközelítőleg. A nyakkendőtűkről részletesebben már írtunk egy másik cikkünkben. Ezért itt még csak annyit említünk meg, hogy nem mindegy, hogy nyakkendőcsíptetőnk, -tűnk,-láncunk vagy -szíjunk van! Az eltéréseket a korábbi cikkünkből megtudhatjátok.

Hölgyeknek is érdemes edukálódni ebben a témában, hisz sosem lehet tudni, mikor jöhet jól ez a tudás akár párunk, vagy férfi családtagjainak segítése szempontjából. Nagyon sokat tud dobni egy férfi megjelenésén a megfelelő nyakkendőtű!  Íme néhány jó választás a közeledő családi ünnepekre, legyen az viseletként, vagy ajándékba!

Bohém stílusú férfiaknak, vagy igazi művészlelkeknek:

Extravagáns, figyelemfelkeltő viseletekhez:

Letisztult, elegáns öltözékekhez:

Nem túl tolakodó, mégis mutatós: Hajtókatű

Kevésbé elterjedt, de annál mutatósabb dísz a hajtókatű, mellyel a kabát, zakó, blézer hajtókáját ékesíthetjük. Hogy mi is az a hajtóka?  Azok a kifelé hajtott szövetrészek, amik a gombok vonala felett, de még a gallér alatt találhatóak. Ezen általában található egy gomblyuk, ami a hajtókatű helyét szolgáltatja.

Funkciója, a kitűzőhöz hasonlóan  csupán a dekoráció, illetve, egyfajta önkifejezés. 

Íme néhány eltérő stílusú darab:

Különleges eseményekre ajánlott, igazi beszélgetésindító lehet ez a maszkos, kövekkel díszített darab!

Ez az elegáns, azonban mégis figyelemfelkeltő tigrises verzió csak úgy vonzza majd a tekinteteket!

Akár karácsony estére is viselhető ez a csillagot formázó darab:

A férfi szett teljességét megadó: Mandzsettagombok

Gondoltuk volna, hogy egykor maguk a gombok szinte ékszerszámba mentek? Volt, hogy törvény szabályozta, ki milyen gombot és abból mennyit viselhet! Igazi kitüntetésnek számított a gombviselés! Különösen igaz volt ez az elsősorban a férfi ingeket díszítő mandzsettagombra! Ahogy neve is mutatja, az ingek mandzsettájának, vagyis a csuklónál visszahajtogatott ingrésznek az “ékszere”.

A divattörténelem Napóleon nevéhez köti a mandzsettagombok megjelenését, elterjedését. Úgy tudni, hogy viseletét ő rendelte el katonái körében, hogy leszoktassa őket arról, hogy orrukat a mandzsettájukba töröljék.

Ma már szerencsére nem ez a fő funkciójuk, hanem a design mellett, az ingujj összefogása.

Ékszer jellegét az ezen a vázon elhelyezett dísz adja. Itt szintén széles a választék! 

A megfelelő mandzsettagomb kiválasztásánál itt is a brosshoz és nyakkendőtűkhöz hasonló szempontok a mérvadóak. Az igényesség egy finom jele, amikor a nyakkendőtű harmonizál a mandzsettagombbal, illetve az inggel, öltönnyel is, természetesen.

Ez az ezüst csíkozott darab egyszerre elegáns és különleges. A hozzáillő nyakkendőtűvel igazi stílusos szettet alakíthatunk ki.

Csodás ajándék lehet ez a 8 darabból álló alkalmi szett, amely többek között mandzsettát is tartalmaz. A benne található kiegészítők, stílusban illenek egymáshoz, így nem kell sokat vacakolni öltözködéskor!

Ez az arany, csíkozott mandzsetta elegáns kiegészítője lehet, bármilyen letisztultabb öltözéknek. Kis mennyiségben nagyon ízlésesen mutat az arany, főleg egy árnyalatban hozzá passzoló órával! 

Nyakék és praktikusság: Sálgyűrűk, sálkarikák, sáltűk, sálcsatok

Többfunkciós kiegészítői kiegészítőinknek: sáljainknakkendőinknek. Végeredményben őket is nevezhetnénk “nyakkendőtűnek”, de a hagyományos értelemben , azoktól több ponton különböznek.

sálgyűrű egy magasabb falú gyűrűhöz hasonló “ékszer” mellyel nyakbavalónk két végét fűzhetjük össze. A sálkarika ennél keskenyebb, de nagyobb átmérőjű sáldísz, ugyanúgy a sál egybentartásához. S míg az előbbi kettő “csak” összefogja a sál két szárát, valamint díszíti azt, addig a sáltű vagy sálcsattal a nyakbavalónkat rögzíthetjük is blúzunkhoz, kardigánunkhoz, kabátunkhoz.

Jó példa ez a finom és letisztult rózsás kendő csat, mely csodásan harmonizál világos színű öltözékeken, vagy emelődik ki sötétebbeken! Az egyetlen szabály itt is csak az, hogy a többi kiegészítő színvilágához passzoljon! Hasonló hatást kelthetünk a mellete lévő ornamentikus mintázat jellegű csattal, mely viselése kiválthatja a nyakláncot , és még a záródással nem rendelkező felsőruházatunkat is szépen összefogja! 

Selyemsálunk megszelíditője lehet ez a fénylő, kövekkel díszített darab, mely bármilyen színhez passzol! 

Kevésbé figyelemfelkeltő, praktikusságában mégis ugyanúgy teljesítő sál bross, letisztult gyöngy díszítéssel. 

Két fogalom mezsgyéjén: bizsusálak

bizsusálak igazi különlegességek! Lényegében egy körsálról (-kendőről) van szó, amelynek vonalába be lett iktatva egy bizsu nyaklánc. Az őszi-téli időszak egyik nagy kedvence azok között, akik már megismerkedtek vele, mivel vékonyabb garbókhoz is jól mutat; melegít és színesít. A bizsulánc helyett egyszerű, általában bizsu medállal is kaphatóak.

Leginkább fehérrel, vagy föld színekkel jól mutató, sárga, színátmenetes sál, barna nyaklánccal.

Igazi nyakék ez a kék darab, mely nem kíván maga mellé túl sok egyéb kiegészítőt! 

Élénk piros, ezüst pillangós darab, jól mutathat a karácsony esti szettünkhöz színéből fakadóan. Érdemes ízlésesen dekoltált, vagy zárt, leginkább egyszínű felsőhöz felvenni.

Kimaradt valami? Könnyen lehet, hiszen a divattervezők folyamatosan újítanak, alkotnak különlegességeket. Amint mi is találkozunk eddig nem ismert bizsuval, kiegészítőt kiegészítő kiegészítővel, folytatjuk a sort! Addig is válogassunk a fenti bizsukból gondolván a közelgő ünnepekre!