Tavaszi bross kisokos

A trendek ma is a brossokra szavaznak

Eleged van a szürkeségből, és valami frissítő és egyben divatos újdonságra vágysz? A tavasz remek alkalom erre, hiszen egyértelműen a megújulásról szól. Ilyenkor új színbe öltözik a természet, és te is színesebb, valamint fokozatosan lazább ruhákba bújhatsz a jó idő beköszöntével. Érdemes tehát kihasználni a divat adta lehetőségeket.

De milyen trendi kiegészítőket hozhat a tavasz? Cikkünkben bemutatjuk az igazán elegáns, tavaszi bross divattörténetét, emellett a viselésükhöz is mutatunk néhány sikkes darabot. Fedezd fel a kedvenc kiegészítőidet, amiket akár azonnal meg is rendelhetsz a webshopunkból!

Mi is pontosan a bross, és honnan ered?

A bross eredetileg egy olyan ruhadísz vagy díszes melltű, ami elsősorban a ruha rögzítésére szolgált. Sokáig a gombok és cipzárak helyettesítője volt. A származását nem lehet városra pontosan behatárolni, de egy érdekes tény, hogy a bross eredete a francia “fűz” (brocher) és “hosszú tű” (broche) szavakból származik. Így nagy valószínűséggel a francia királyi család használhatta először ezt a különleges díszt.

A korai brossok

A történelemben a brossnak funkcionális szerepe volt, eredetének története pedig egészen régre nyúlik vissza. Már a bronzkorban is fellelhetőek voltak a brossok díszes elődei, amiket ma már csak a múzeumokban találhatunk meg. Ezek jellemzően az európai országokban jelentek meg, és az anyagminőségtől függően leginkább az arisztokrata és a királyi családok tagjai hordták a palástjuk, a köpenyük vagy a ruhájuk összetűzésére. Ehhez kapcsolódó érdekesség, hogy a római tógát és az európai királyi palástokat is brossal fogták össze.

Eleinte egyszerű kinézetük volt, később pedig a kézműves mesterségek fejlődésével az ékszerészek és a rézművesek is elkezdtek brossok készítésével foglalkozni. Egyre több mintával, színnel, valamint gyöngyökkel és ékkövekkel látták el. Emellett fejlődött az összetűző tű is; már nem egy durva, vastag megoldással lehetett összefogni a ruhát, hanem az egyre vékonyabb és elegánsabb lett. A bross tehát tökéletes viselet volt a különféle estélyeken, bálokon, vagy mennyegzőkön.

Milyen anyaga volt régen a brossoknak? 

Korábban leginkább aranyból, ezüstből, rézből és bronzból készültek ezek a különleges kiegészítők. A gazdagabb tulajdonosok pedig akár még drágakövekkel és kristályokkal díszített darabokat is hordtak.

Kitekintés: a régmúlt és a ma

Az egyik leghíresebb brosst például a brit királyi család tagja, Katalin hercegné hordja éppen. Korábban Károly király és Diana hercegné mellkasán is díszlett ez az elképesztően szép, 400 000 dollár értékű ruhadísz. Ezt a brosst fehér gyémántok, smaragdok, zafírok és rubintok díszítik.

A brossok történelmi múltja ugyanis a királyoknál kezdődött, akik büszkén hordták ezeket a többnyire igen drága kiegészítőket. A ma élő királyi családokban még korunkban is nagy hagyománya van ennek a szokásnak, tulajdonképpen a tisztelet jeleként adományozzák egymásnak a régmúlt időkből származó darabokat.

A modern brossok

A középkori királyokat követő időszak pedig a brossok reneszánsza volt, amikor az olcsó alapanyagok elterjedésének köszönhetően szélesebb körben használták az emberek a brosst. Ezek az anyagok leggyakrabban a  rézötvözetek, rozsdamentes acélok, drágakő utánzatok voltak, amivel a széles tömegek is hozzájutottak a brossokhoz.

Miután ez az időszak lecsengett, a brossok népszerűsége is csökkent egy időre, de a divatból sosem ment ki igazán. Azonban ma már újra van egy generáció, aki a múlt jelképének érzi ezt a különleges kiegészítőt. Így a divat ma is felfedezte nemcsak ennek a szépségét, de a korabeli funkcióját is: a sálak és a ruházat rögzítését.

Korábban jellemzően a ruhán lévő gallérra vagy a sál elegáns módon történő összetűzésére használták a brosst. Amellett, hogy a ruhát ma is remekül lehet vele rögzíteni, még stílusos kiegészítőként is számon tartják. Éppen ezért elegáns rendezvényeken, esküvőkön, konferenciákon szinte kötelező. Ha pedig szeretnél kitűnni az irodában vagy a társasági összejöveteleken, akkor is bátran hordhatod.

Milyen anyagból készülnek ma a brossok? 

Nagyon sokféle változatban előfordulhatnak: léteznek fél- vagy drágakővel, gyönggyel díszítettek, tűzzománcból készült brossok, valamint művészien megformált bizsu vagy nemesfém brossok is.

Tavaszi trendek

A tavasz beköszöntével a divatipari trendek is változatosabbá válnak; idén főleg a kobaltkék, a lime és a glitteres darabok voltak a középpontban. A trendek között fellelhető volt néhány klasszikus vonal is, és ahogy az eleganciához passzol, úgy az elmosódott színek is megjelentek. Ehhez pedig remekül illenek a visszafogott brossok is, de akár egy egyszínű kiegészítőt is bátran választhatsz!

Az elegánsabb vonalon megtalálhatjuk az idei tavaszi divatban az élre vasalt darabokat, amihez a csillogó, gazdag hatást keltő kiegészítőket érdemes összeválogatni. Legyen szó egy üzleti megbeszélésről vagy akár egy fontos eseményről, a brossok nem maradhatnak le!

Ha már kiegészítők, akkor örömteli hírrel szolgálhatunk a 80-as évek kedvelőinek: az idei trendek imádják a csillogó, hangsúlyos fülbevalókat, tavaszi brossokat és a gyűrűket is. A sötétebb darabokhoz jól illenek a világosabb brossok, míg a világosabb kabátokhoz a sötétebb színvilágú kiegészítőket ajánljuk.

Mihez viseld?

Ha egy, a stílusodhoz illő kiegészítőt keresel, akkor mutatunk néhány lehetőséget! Legyen szó a hétköznapokról, az alkalmi viseletekről vagy akár a fiatalabbaknak szóló trendekről, ebben a cikkben biztosan megtalálod a neked tetsző brossokat. Mutatjuk is!

Hétköznapi viselet (irodába, ügyintézéshez)

A mindennapokat is feldobhatod, ha ügyesen válogatod össze az öltözékedhez illő kiegészítőket. Az unalmas, szürke hétköznapokat könnyebben elviselheted a színeknek köszönhetően! Már egy virágos tavaszi bross is rengeteget számít, hiszen ahányszor megdicsérnek miatta, annyiszor lehet szebb a napod.

Választékunkban háromféle színvilágú, tavaszi brosst is találhatsz, így akár cserelgetheted őket a különböző napokon! A piros-rózsaszín és a kék-fehér mellett egy lila színű, dekoratív kiegészítő is megjelenik. Ezeket a sáltűket kifejezetten lazaszövésű vagy kötésű sálakhoz vagy pulcsikhoz érdemes felvenni, hiszen vastagabb a tűje a nagyobb méret miatt.

Hivatalosabb megjelenést biztosító brosst keresel egy unalmas ügyintézéshez? Feldobnád a napod valamivel, ami nem mindennapi? Számos különleges kiegészítő közül most az egyszerűbb formájúakat ajánljuk, hiszen tudod; a kevesebb néha több.

Vagy inkább a neved kezdőbetűjét választanád? Azt is megteheted, hiszen az ABC összes betűje a rendelkezésedre áll! Remek választás lehet hűvösebb időben egy vastagabb kasmír sálhoz, de jól mutat a vékonyabb darabokon is. A képen minden betű szerepel, de választhatsz belőle csupán néhány darabot is.

Alkalmi viselethez stílusos kiegészítő illik

Szeretnél a menyasszony után a legnívósabban öltözött vendég lenni egy esküvőn? Egy alkalomhoz illő kiegészítővel megteheted. Tündökölnél a párod oldalán, amikor színházba vagy operába mentek?

A stílus magáért beszél, így mindenképpen érdemes beszerezned egy kellemes formavilágú, pasztelles színű pillangó brosst

pillangó nőiesség egyik népszerű szimbóluma, ráadásul bársonyos és selymes hatása miatt még az alkalmi ruhádon is szépen mutat majd. Bátran vedd fel egészen világos színű, rózsaszín ruhához, vagy akár valamilyen kék árnyalathoz. Ezekhez illik ugyanis a legjobban a színe.

Ha pedig imádod a sálakat, akkor akár sálgyűrűként is hordhatod, ami egy esküvőn sikkes megjelenést kölcsönözhet számodra! Kialakításának köszönhetően ugyanis úgy variálhatod a bross és a sálgyűrű funkciókat, ahogyan csak szeretnéd.

De mi a helyzet akkor, amikor csak egy nívósabb esti kiruccanásra mész? Legyen szó egy baráti ünneplésről, egy randiról vagy csak egy esti szórakozásról a városban, akkor is lehetsz elegáns! Mit szólsz egy tündöklő, csillogó, de mégis szolid kiegészítőhöz? Ez a bross minden sálhoz tökéletesen illik, aprólékos kidolgozottsága pedig stílusosan mutat majd az alkalmi ruhádon is!

Fiatalabbaknak is remek választás

Amennyiben a nagyobb gyermeked vagy tinédzsered számára keresel valamilyen üde és tavaszias kiegészítőt, akkor a krokodil bross igazán jó választás lehet. Több helyre is felteheti, ha szeretné; hordhatja például a kabátja gallérján, a pulcsija mellrészén, a sálját összefogó brosskéntde akár még a táskáján is. A krokodil tökéletes választás a fiatalabb korosztály számára, és akár többféle színben is elérhető.

Nagy népszerűségnek örvendhet a fiatalok körében a repülőgépet szimbolizáló bross, ami bármilyen rendezvényre bátran felvehető. Modern formája, játékossága, mégis felnőttes eleganciát sugalló megjelenése elrabolja a fiatalabbak szívét. A repülő kétféle: világoskék és piros színben kapható.

Ha a imádod a baglyokat, akkor érdemes választanod neki egy igazán tetszetős bagoly brosst. A kétféle színben megjelenő baglyok  a tudást szimbolizálják, de nem csak emiatt lehet népszerű választás. A madarak (és a baglyok) iránti szeretet megformálása is lehet a cél ezzel az ízléses, és bármilyen alkalomra felvehető kiegészítővel. A fehéret bármilyen színvilágú öltözékhez; míg a rózsaszínt a fehér, sötétebb rózsaszín és a kék minden árnyalata mellé ajánljuk.

Melyik tetszett a legjobban? 

Cikkünkben bemutattunk néhány stílusos és tavaszias darabot, amik nem hiányozhatnak a divatkellékeid közül. Neked mely brossok nyerték el a tetszésedet a leginkább? Vagy nem is tudsz választani? Ha többféle kiegészítő is tetszik, akkor érdemes begyűjtened őket, hiszen kis helyen tárolhatóak. Keresd fel webáruházunkat, ahol biztosan megtalálod a kedvedre való darabokat!