Kasmír sál tavaszra- így illeszd be a ruhatáradba!

Biztos, hogy hallottál már róla! Sőt, szerintem láttad is már! De akár már fel is próbálhattad valamikor, csak nem biztos, hogy ezeket tudatosan tetted. A kasmír sálak könnyen elcsábítanak komoly, magas rangú vezetőket, bohém művészeket, visszafogottabb embereket egyaránt. Legyen bármennyire is napsütéses a tavasz, forró a nyár, a kasmír sálaknak lesz helye rajtunk. 

Álljunk csak meg egy cikk erejéig! Mennyire ismered a keleti textíliák gyöngyszemét, a kasmír sálakat! Honnan származnak? Mióta vannak velünk? Miért szeretik annyian? 

Induljunk el ismét a Selyemúton egy újabb keleti textília nyomába!

Kasmír: sál, kecske vagy tartomány?

Lényegében mindegyik. De melyikük a névadó?

Kasmír, eredetileg, a Nagy-Himalája és a Pir Panjal között elterülő völgyet jelölte. Ma kiterjedtebb területet foglal magában, ami színhelye volt számos politikai viszontagságnak.

Kasmír völgyében már legalább a középkor óta, de egyes források szerint jóval korábban is, magas szintű, kiváló minőségű vállkendőket, (kasmír)sálakat előállító kézműves “textilipar” működött. A siker titka, a takácsok kézügyessége mellett, maga az alapanyag gyapjú volt.

Mivel az ott élő emberek számára ez az anyag jelentette A GYAPJÚt, ezért ők ezt pashminánk hívták, ami gyapjút jelent a nyelvükön. Vagyis, a pashmina gyapjú kifejezés, lényegében, szóismétlés, ami annyit jelent: “gyapjú gyapjú”.

Ezt a különleges, egyedülállóan puha, finom anyagot a Tibetből származó, de ma már Mongóliában, Kínában, Indiában, Közép -Ázsiában, Iránban, Irakban is honos kecske pelyhes szőréből állították elő, természetesen, kézi munkával. A hegyvidéken élő kecske szőre a szélsőségesen nagy hőingadozáshoz igazodván lett ennyire lágy. Ezért nem hasonlítható az eredeti kasmír gyapjú más állat bundájából készült textíliához.

Az így elkészült gyapjúból a kasmír takácsok vállkendőket, sálak szőttek, melyek a kereskedelem útján, fokozatosan terjedtek el a világban.

Ezek után érthető, honnan kapta a nevét a kasmír sál és az alapanyagát szolgáltató kecske.

Pashmina vagy kasmír sál?

Kasmír sál kasmírkecske pehelyszörzetéből készül, amit kifésülnek és magában vagy más anyagokkal keverve használnak fel. Minél finomabb, hosszabb és nagyobb a pehelyszőrzet aránya, annál értékesebb a kasmír fonal. Szerkezete egyedülálló lágyságot és fényt kölcsönöz az anyagnak, puha, könnyű, kissé fényes felületű sál készül belőle

Pashmina is egy természetes állati eredetű gyapjú, ami szintén a himalájai hegyi kecske szőréből készül. Tavasszal a környéken élők gyűjtik össze a kecskéknek a bokrokon fennakadt szőrcsomóit, és ebből készítenek fonalat. Mivel a tiszta pasmina gyapjú rosszul tűri a gépi szövést, ezért a jobb kezelhetőség érdekében más anyagokat is adnak hozzá.

Tehát, bár mind a két anyag a kasmírkecsétől származik, a kasmír egy lágyabb, fényesebb anyagot eredményez, míg a pasmina egy keményebb, gyapjúsabb anyagot ad.  

kasmír sálakat a kézműves takácsok a 16-17. század környékén egy tradicionális mintával kezdték el díszíteni, aminek egyszerűsített változatát ma Paisley, vagy kasmír mintának hívnak.

Ezt a leginkább egy esőcseppre, mások szerint mandulára hasonlító, virágokkal díszített alakzatot Perzsiából eredeztetik. Szakértők az indiai fenyőtobozt vélik felfedezni benne.

A motívum a kasmír sálak jellemző mintája lett, amelyet később az európai kasmírszövő, gyártósoros textilipar is, kissé absztrahálva, de átvett.

Kasmír sálak: Indiától Európáig

kasmír sálak európai fénykora mikor máskor is lehetett volna, mint a 19. század elején, a Keletbe szerelmesedett Romantika idején. A kereskedelmi társaságok közvetítésével Európába érkező különleges kasmír sálak rögtön meghódították a társadalmi elitet. A kasmír sálak iránti igény olyan ütemben nőtt, amivel az indiai kézműves takácsok nem tudták tartani a ritmust. Európában azonban ekkorra már rendelkezésre álltak a technikai feltételek a kasmír szövés felgyorsítására.

Hamarosan meg is nyíltak Franciaország, Anglia, Skócia kasmírszövő gyárai, amelyek a mintától kezdve igyekeztek a legpontosabban reprodukálni a kasmír takácsok keze munkáját. Azért, hogy a kasmír sálak előállítása olcsóbb lehessen, az európai textílgyárak módosítottak a szövés módján és a mintát is leegyszerűsítették.

Egyik fontos “kasmír sál központtá” a skóciai Paisley városa vált, melyről a kasmír sálak leegyszerűsített, virágos esőcsepp mintája a nevét kapta.

Mit tud a kasmír sál?

kasmír sál gyapjúját adó kasmírkecske, mit sem sejtvén, hogy milyen jó genetikai adottságai vannak, évről évre, alkalmazkodva a szélsőséges időjáráshoz, megnöveszti meleg bundáját, melynek felsőbb rétegei durvábbak, de a legalsó, pelyhesebb szőrzet páratlanul puha, meleg, amit mi emberek is szívesen veszünk nyakunkba vagy bármely más formában magunkra.

Mivel a 100% kasmír sál előállítása nem egy olcsóság, illetve rosszul tűri a gépi szövést, ezért gyakran keverik selyemmel, ami a kasmír sálak minőségét csak fokozza. A selyemszálak ugyanis még fényesebbé, levegőssebbé teszik a kasmír sálakat, ami a tavaszi-nyári viseletét még kellemesebbé teszi.

Viseljünk kasmír sálat idén tavasszal?

Ahogy 2021. év végi blogbejegyzésünkben írtuk, 2022 tavaszán is érdemes felkötni a kendőt, sálat! Különösen figyelemmel a 2022-es év színére, a Very Peri-re!

kasmír sálak már, úgymond, tettek le annyit az asztalra, hogy méltán viselhetik az “örök divat” címet. Ezért idén tavasszal is öltsük nyugodtan magunkra!

Lássuk, milyen alkalmakkor, milyen formában és milyen öltözet kiegészítőjeként viseljük a kasmír sálakat!

Mikor viseljünk kasmír sálat?

kasmír sállal könnyű dolgunk van! Szépsége, egyszerűsége szinte mindenre képessé teszi!

  • Viselhető hétköznapokon a “casual elegance” (hétköznapi elegancia) jegyében
  • Kiegészíthetjük vele színházi szettünket
  • Baráti, családi összejöveteleken visszafogott, mégis csinos tartozéka lehet öltözetünknek egy kasmír sál
  • A hűvösebb napokon vállunkra terítve jólesően melegít
  • De meg tud védeni a túl erős napsugaraktól is
  • Farmerral épp olyan jól mutat, mint a szövetnadrággal. Az előbbinél a laza, utóbbi esetén a konzervatív eleganciát sugározva
  • kasmír sálak között stólákat is találhatunk, melyek szitne kabátkaszerűen öltöztetik viselőiket

Kasmír sálakat minden színben tudnak szőni. Ha nincs színezve, akkor az eredeti kasmír gyapjú csontfehér. A színekre azonban már a legelső pashminák  viselői is igényt tartottak. Az akkori kasmír takácsok a természetben fellelhető természetes anyagokkal, kézi megoldással színezték meg a kasmír sálakat.

A minták tekintetében a legnépszerűbbek az egyszínűek és a jellegzetes Paisley-mintájú pashminák. Ma már közkedveltek a, főleg virág, virágzó ág motívummal hímzett kasmír sálak, valamint a nyomott mintájúak, illetve a  csak a szegély mentén díszítettek is.

Készítenek kétoldalú kasmír sálakat, ahol az egyik felén pötty, hópehely vagy más minta található, míg a másik oldal monokróm a textília.

Olyan kétoldalú pashminákkal is gyakran találkozhatunk, melyeknek két különböző oldala eltérő, de egymással harmonizáló színből lett szőve.

A legelegánsabb kasmír sálak közé tartoznak azok a mindkét oldalt mintás sálak, melyeknél a minta a két oldalon ugyanolyan, csak az alkalmazott két szín cserélődik fel a mintában.

kasmír sálak másik jellemző karaktere a rojtozottság; talán egy-kettő olyan fajta kasmír sál található a piacon, amiről lemaradtak a rojtok.

A méret is lényeg?

Az eredeti pashminákat három méretben készítették:

  • Sál méretben: kb. 30 x 150 cm
  • Stóla méretben: kb. 70 x 200 cm
  • Kendő méretben: 90 x 200 cm

Ma ennyire nem kötöttek a készítők a számokat illetően, viszont az megfigyelhető, hogy a nagyobb méretű, kb. 60-70 x 180-200 cm-es kasmír sálak a legkedveltebbek. Ezen nem is kell csodálkozni, hiszen amilyen puha, lágy az anyag, legszívesebben mindenki csak belecsavarodna.

Mielőtt azonban teljesen bele csavarodnánk a kasmír sálakba, nézzünk meg közelebbről is őket, hogy jelezhessük a nyuszinak, melyiket látnánk a legszívesebben a húsvéti fészekben!