Selyemkendő vásárlás okosan: legfontosabb tudnivalók

selyemkendő könnyű, légáteresztő és szellős. Sokkal jobban szabályozza a hőmérsékletet, mint a pamut. Elszívja a nedvességet, így segít bőrünket szárazon és hűvösen tartani. Hipoallergén, elegáns és finom. Oly sokféleképpen lehet viselni: nyakon, csuklón, kézitáskán, hajon. Ismerkedjünk meg a könnyedén elegáns selyemkendővel közelebbről!

Hogyan is készül a selyem?

A selyemszálakat a selyemhernyók állítják elő, amikor a selyemlepkévé válás útján gubóba fonják magukat. Ezeket a rendkívül puha szálakat nyers állapotban nyerik ki a gubóból úgy, hogy forró vízben (amelyben még mindig benne vannak a selyemhernyók) felforralják, és addig keverik, amíg a gubók ki nem bomlanak. 

Ez az időigényes és bonyolult folyamat tükröződik a drága, selyemkendőben luxus ruhákban és textíliákban, amelyekhez használják. A hernyóselyem nem áll meg itt; selyemmel találkozhatunk az orvosi felszerelésektől kezdve a kerékpárgumikig, de sok más egyéb termékben is.

Milyen típusú selyem anyagok léteznek? 

Hányféle selyem létezik? Röviden összefoglalva négyféle természetes selymet állítanak elő világszerte: 

  • Eper selyem, 
  • Eri selyem, 
  • Tasar selyem és 
  • Muga selyem. 

Az eperfa selyem a selyemtermelés mintegy 90%-át adja, és általában az eperfa selyemhernyót tekintik a legfontosabbnak. Körülbelül 35 különböző típusú selyemszövet létezik, amelyeket általában ruhák és lakberendezési tárgyak készítésére használnak.

A hernyóselyem többféle selyemhernyóból készülhet, és mindegyik különböző tulajdonságokkal és jellemzőkkel rendelkezik, amelyek tökéletesen alkalmassá teszik őket az adott ruhadarabokhoz.

A műselyem, vagy rayon, pamutból vagy fapépből nyert cellulózból készül. A cellulózt egy lúgos széndiszulfid nevű anyagban oldják fel, hogy sűrű folyadékot kapjanak. Ezt apró lyukakon keresztül savas fürdőbe fecskendezik. A cellulóz szálakká alakul, amelyekből fonal fonalra fonható.

Íme egy útmutató a leggyakoribb, legkeresettebb selyemszövet típusokról

Charmeuse

Gyakran összetévesztik a szaténnal, de a charmeuse egyik oldalán csillogó fényű, a másik oldalán matt, matt felületű. A különbség a kettő között az, hogy a Charmeuse fényesebb anyag.

A Charmeuse tulajdonságai miatt tökéletes selyem finom ruhák, selyemkendők, fehérneműk és blúzok készítéséhez.

Sifon

Átlátszó, elegáns szövet, kissé érdes, gézszerű textúrával. Nagyon könnyű, enyhén rugalmas anyag. Gyakran használják különleges alkalmakra és esküvői ruhákhoz, amelyekben a sifon felsőrész lenyűgözően áramló megjelenést eredményez. Selyemkendőkhöz, blúzokhoz és ingekhez is használják.

Crêpe-de-chine

A lebegő és puha crêpe-de-chine egy sima szövésű, visszafogott fényű és jellegzetes, fodros textúrájú szövet. Két további változata létezik – marokkói krepp és krepp-georgette.

Tökéletesen illik nyári ruhákhoz, blúzokhoz, camisole felsőkhöz és fehérneműkhöz.

Dupion selyem

Egyszerű szövésű, szorosan szőtt, duplafonalú selyem, amely ropogós, textúrált megjelenésű. Különböző méretű vetülék- és láncfonalakkal szőtt, erős, tartós, csillogó fényű anyagot eredményez. A bájos és karakteres selyem, amelynek irizáló megjelenése két különböző színű fonal összeszövésével érhető el – ez az úgynevezett “shot-selyem”. A dupion tökéletesen alkalmas elegáns ruhákhoz, zakókhoz, estélyi ruhákhoz és menyasszonyi ruhákhoz.

Georgette 

Az erősen sodrott fonalakból készült Georgette  (avagy zsorzsett) egy áttetsző, könnyű, enyhén szemcsés textúrájú selyem. Nem tévesztendő össze a sifonnal, a georgette nehezebb anyag, bár ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mivel nem gyűrődik és gyönyörű esése van.

Habotai

A Habotai puha és könnyű, sima szövésű, fényes felületű szövet. A súlya 22g/m2 és 69g/m2 között változhat, és ez a klasszikus selyem, amelyet bélésnek használnak, de a vékonyabb változatai selyemkendők, nyári blúzok vagy fehérneműk készítéséhez is felhasználható.

Organza

Az Organza áttetsző, finom és könnyű, nyitott szövésű, sima fényű szövet. Bár vékony anyag, erősen sodrott szálai erős, tartós anyagot alkotnak. A merev és ropogós Organza tökéletesen használható gallérokhoz, fátyolokhoz és estélyi ruhákhoz, de alkalmi vállkendők, sálak is készülnek belőle.

Selyemszatén

A bőséget árasztó tiszta szatén rendkívül értékes, gazdag megjelenésű és tapintású anyag. Fényes, csillogó felülete sima tapintású, és igéző fényt áraszt. Nem tapad, ellentétben az olcsóbb poliészter változatokkal, amelyek vonzzák a statikus elektromosságot. A selyemből készült szatén sokkal jobb, és népszerű anyagválasztás az estélyi ruhák és menyasszonyi ruhák számára, hogy egy kis luxust és csillogást adjon.

Shantung

Tussah selyemként is ismert. A rövid és durva szálakból készült shantung merev tapintású, ugyanakkor könnyű és légies. Textúráját tekintve a Dupionhoz hasonló, bár a kivitel általában szabálytalanabb.Nem gyűrődik, és kiválóan használható ingek, ruhák és nadrágok készítéséhez.

Bársony

Fényűző, közepes-nehéz selyemszövet, amely több lánc- és vetülék fonallal készül. Szokatlanul puha, és gyönyörű prémium csillogással, amely különböző módon fogja meg a fényt.

Hogyan különböztethetjük meg a 100%-os selymet, a nem 100%-ostól?

1. Nézzük meg a textúrát

A selyemsálak puhák, de nem ragadnak. Ez azt jelenti, hogy a selyemsál textúrája kellemesebb tapintású. Másrészt a természetes selyemsálak csillognak, de nem túlzottan, a nagyobb fényt adó selyemszövet a kreppszatén, amelynek lánc- és vetülékfonala nagyon szoros, a szálak nagyobb mennyiségben vannak, mint a legtöbb selyem fajtában, így tapintása miatt “angyal bőrnek” nevezik. Mivel a textil tapintsát nagyobb mértékben a szövés módja határozza meg, ezért ránézésre vagy tapintásra nem lehet megállapítani, hogy egy  selyemkendő hány százalék természetes selymet tartalmaz.

2. A selyemsál esése

A sálat az asztalra helyezve és mindkét kezünkkel egyszerre mozgatva az egyik végétől kezdve, látnunk kell, hogy a levegő nehézség nélkül halad át a sál teljes dimenzióján, és a másik oldalon a selyem puhaságával végződik, amelynek lánc- és vetülékfonala lehetővé teszi a levegő kibocsátását belülről. Ebből adódik a légáteresztő képessége. Ez az áteresztő képesség, amely nyáron a hűvösség érzését, télen pedig a melegséget hozza, annak is köszönhető, hogy természetes, állati eredetű (hernyóselyem) fonalról van szó.

3. Égetési próba

Bizonyára a legjobb módszer, az ár és a címkézés mellett, az égetési próba. A selyemszál elég, és hamu maradványt hagy maga után, égett bőr szaggal. A műselyem megolvad égetéskor, és golyócskákká alakul, amelyek kihűléskor megkeményednek.

A műselyemnek nincs szabálytalansága, a fényessége teljesen homogén.

Milyen stílushoz illenek, mikor és hogyan stílusos viselni őket?

Hagyományos fejkendő

Egyszerűen hajtsd félbe a négyzetes sálat, hogy háromszöget alkosson, majd húzd a fejedre, és döntsd el, hogy mennyi hajat szeretnél szabadon hagyni. Köss csomót az állad alatt, vagy a második lehetőségnél a két végét keresztezd a nyakad körül, és köss csomót a nyakad hátsó részén.

Bandana stílus

Egy modernebb, a 70-es évek bohém attitűdjére utaló megjelenésért viseld a selyemsáladat klasszikus kendőként: kösd a háromszög végeit csomóba a tarkódon, és hagyd a hajad lazán vagy alacsony kontyban. Ez a nyár egyik kedvenc stílusa, még erőteljesebb, ha merész színű, és egy nagy napszemüveggel egészíted ki.

Choker sál

Egy másik menő módja a selyemsál nyakadon való viselésének, ha choker-ként viseled. Hajtsd össze a selyemsáladat háromszög alakúra, és tekerd fel. Tekerd a nyakad köré, és az elülső oldalon rögzítsd egy csomóval. Ha hosszú selyemkendőd van, alkalmazd a nyaklánc-effektust: a hosszabbik végét tekerd kétszer a nyakad köré, a másik végét pedig hagyd lazán az oldalán.

Táskadísz

Egy gyors tipp a mindennapi táskád feldobásához, ha egy nyomtatott selyemsálat kötsz rá. Olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Tekerd egyenletesen a táska fogantyúja köré a kifinomultabb hatás érdekében, vagy egyszerűen csomózd meg a pánt egyik végére, és hagyd lazán lógni. És voilá: a táskád, csak másképp.

Csuklón viselve

Talán nem is gondoltál rá, de egy vékony selyemsál ékszerként is funkcionálhat, karkötőszerű, puha tekercsként a csuklód körül. Ehhez a technikához egy vékony selyemsálra lesz szükséged, vagy egy kis négyzet alakú sálra, amelyet háromszög alakúra hajtogathatsz, és vékony sziluettre csavarhatsz. Egyszerűen tekerd a csuklód köré, köss rá egy csomót, és kész!

Hajkendő

A selyemsál igazán szórakoztató és nőies felhasználási módja a hajkiegészítőként való viselése, sokféleképpen. Tekerheted a lófarok vagy az alacsony konty köré, hagyva, hogy lazán lelógjon a hátadon; vagy feltekerheted, és fejpántként a fejed köré tekered, csomót kötve vagy a fejed tetején, vagy a hajad alatt, a fejed hátsó részén.

Természetesen nem csak a 100%-os selyemkendőkkel lehet ezeket a trendeket követni, műselyem társaik nagyon jó pénztárcabarát alternatívát nyújtanak! Ha téged is elvarázsol ez a könnyed, elegáns anyag, akkor válogass selyemsáljaink között, vagy tedd fel kérdéseid a sálakkal kapcsolatban elérhetőségeinken!