Színek története 2. rész: Ápolnak és védenek

A színek, mint absztrakciók fogalmát, mibenlétét a történet elsô részben elmeséltük. A színek világa azonban kimeríthetetlen: valamivel összefüggésben mindig lehet beszélgetni róluk. Egyik ilyen érdekes téma a színekkel történő kommunikáció kezdve a színek objektív érzékelésétôl az állatvilágon át az öltözködésig. Indulhat a színezés? Folytassuk a történetet in medias res!

Szavak nélkül…

Valószínű, nem vagyok egyedül azon a véleményen, hogy a színek létezése, illetve a képességünk érzékelni azokat, hatalmas ajándék az élettől. Nem csupán azért, mert feldobják a mindennapjainkat, hanem mert rengeteg információt hordoznak. Gondoljunk csak a közlekedési lámpára, a gyümölcs érettségi állapotára vagy a sokatmondó arcpírre, esetleg a focipályán kiérdemelhető sárga és piros lapokra.

A színek a vizuális kommunikáció kulcselemei. Mint ilyen, ezeket is a szemünkkel érzékeljük, majd az agyban tudatosul minôségük. Bár a színek érzékelésének van egyfajta pszichológiája, mivel azok különbözô hosszúságú fényhullámok, ezért objektív mérésük is lehetséges. Szemünk a fény kb. 380-760 nm közötti hullámhossz tartományát érzékeli, ezért “csak” ezeket a színeket fogjuk fel. Pedig látjuk az ultraibolyát is, csak már nem érzékeljük.

Állati színek

A színek érzékelése nem emberi privilégium. Az állatok, ha eltérő mértékben és módon is, de érzékelik őket. A természet szó szerint vett sokszínûsége tehát nem céltalan pompa, hanem a fajfenntartást, az egyed védelmét, életfolyamatait segít biztosítani. A virágok feltűnő színe, a hímek díszítettsége (hímességük), az érett gyümölcsök élénk színe, önmagukban való gyönyörűségük mellett ilyen, biológia- és ökológiailag jelentős folyamatokat szolgálnak.

Mivel az állatvilágban a hímnek kell meghódítania, elvarázsolnia színeivel a nőstényt, utóbbiak színérzékelése fejlettebb, kifinomultabb. Ha végiggondoljuk, akkor ez az emberek esetén is így van: a nők színintelligenciája, általában, magasabb, mint a férfiaké. Ebből következne a csinosabbik nem meghatározása is! De az, hogy az emberek között, melyik a szebbik nem…. No ez az a pont, amiben viszont különbözünk az állatoktól!

A figyelemfelkeltés mellett az álcázásban is az állatok segítségére vannak azok tollazatának, szőrzetének, bőrének színei. Az ilyen, álcázás célzatú, a környezet színeit lemásoló evolúciós adaptáció a mimikri. A színek királya a kaméleon, de sokszínûségét tekintve a kolibrinek, de a papgájoknak sem kell panaszkodniuk.

Az állati hatékony színkommunikációra további nagyszerû példa a mérgező állatok kontrasztos színe (sárga-fekete, fekete-vörös). A sárga-fekete, veszélyre utaló színpárost az emberek is átvették a természettől.

Természetes kommunikáció

Az ember tanulékony. Főleg a számára is tetszetôs dolgokra fogékony. A természet színpompája az ember számára is példaértékű; a természetes színkódok jelentését pedig az evolúció során ő is megtanulta.

Az emberi test színe az állatokéhoz hasonlítva kevésbé heterogén. Lehet, ha nagyobb változatosságot mutatna, kevesebb feszültséget szítana… Az emberi testszín, lényegében, a barna különböző árnyalatait jelenti. Ezzel, természetesen, nem voltunk soha megelégedve. Ennek kompenzálásaként van jelen ősidők óta a testfestészet, állatok bundájának, tollazatának viselete az emberiség történetében. A díszítettség itt is a vezetô pozícióra utal. Kiemeli, kit kell követni.

Ahogy az emberiség tudatára ébredt, az öltözetnek is egyre nőtt a jelentősége. Az évezredek alatt ez odáig fajult, hogy azt kell mondanunk: gyakran valóban a ruha teszi az embert! De ne menjünk messzire! Maradjunk színhűek!

Az öltözetünk fontos, nonverbális kommunikációs eszközünk, melynek legerőteljesebb eleme, a szabásminta és az anyag minősége előtt, annak színe! A szín érzékelése mintha előbb érne célba az agyunkban. Elôbb döbbenünk le egy nagyestélyi mélyvörös erején; majd utána jöhet az anyag és a szabásminta.

A XX. és XXI. század modernizált életformájában még nagyobb hangsúlyt kapnak a külsőségek, a kinézet, amelynek meghatározó része a szín. Az ipar- és divatvilágban a múlt század közepétől mind fokozódott az igény a színek egységesítésére az egyre magasabb minőségbeli elvárások miatt. Ennek eredményeként több szakember is belevágott a festékek színérzet szerinti rendszerezésébe. Így születtek meg a legfontosabb festék-rendszerek, amelyeket gyakran, tévesen színrendszereknek neveznek: Pantone, RAL, RGB, CMYK rendszerek.

Mi közük ezeknek a ruházatunkhoz? Nagyon is sok! A Pantone rendszert létrehozó cég, ugyanis, minden évre vonatkozóan megválasztja az év színét, mely azután a design és a divat világát egyértelműen meghatározza a következő minimum 365 napra, ha nem tovább. Így lehettek az év színei:

A 2020-as a klasszikus kék (Classical blue), a 2021-es pedig két szín, az Illuminating napsárga és az Ultimate szürke éve lett.

Színekbe burkolva

Ma már az iskolában sem kötelező az egyenruha. A legtöbb esetben igaz az, hogy öltözködésünkkel kifejezhetjük önmagunkat. A színek sok mindent elmondanak helyettünk. Viszont akadnak azért ma is olyan hivatások, ahol kötelező az uniformis. Azért, hogy ilyenkor is önmagunk lehessünk, egészítsük ki a kötelezőket! Ékszerek, sálak, kalapok, kendőkhajpántok adhatnak hírt személyiségünkről, érzéseinkről, a bennünk zajló folyamatokról.  Egy jól megválasztott sállal meghatározhatjuk egész megjelenésünket; képviselhetünk eszméket, mozgalmakat vagy legegyszerűbb érzelmeinknek adhatunk hangot.

Vegyük röviden sorra az egyes ruházati színkódokat, hogy a legérthetőbben fejezhessük ki magunkat, még akkor is, ha erre csak egy kendő, sál vagy hajpánt alakjában lenne lehetôségünk!

Színem-lelkem

Minden színhez kapcsolunk valamit: egy tárgyat, érzést, emléket,… Ezek a színasszociációk, melyeknek, minden szín esetén, van pozitív és negatív értelmezése is. A következőkben azokat az érzelmi asszociációkat foglaljuk össze, melyek egy-egy ruhadarab, kiegészítő viseletekor kifejezhetik érzelmeinket, képviselhetik személyiségünket.

Fehér

Itt a nyár: a házasságkötések évszaka! Ezen események főszereplője a fehér: az ártatlanság, makulátlan tisztaság szimbóluma. A tisztánlátás, őszinteség is a színhez kapcsolódó fogalmak. Természetesen nem csak az arák viselhetik ezt a színt. (Kivéve az esküvőn. Akkor nem illik másnak fehért ölteni, csak a menyasszonynak). Bárki, aki elegánsan szeretne megjelenni, viselje azt kombinálva bármely sötét árnyalattal: fekete, sötét kék, sötét zöld, sötét barna, esetleg szürke. A nyári napsütésben a fehér ruhanemű vakítóan hathat! Így könnyen igaz lehet, hogy a napra lehet nézni, de … 🙂

Fekete

Elvileg nem szín, gyakorlatilag nem tudjuk rá azt mondani, hogy nem az. Általában a gyász, szomorúság kötődik hozzá. Ugyanakkor a nyugalom is, hiszen nem tobzódik benne egy szín sem. Egyértelműen az elegancia másik fő árnyalata. Letisztult, kifinomult szín. Sálként, kendőként sokszor valakinek a gyászát képviselhetjük vele. Ékszerként viselve ez már kevésbé egyértelmű.

Szürke

A maga egyszerűségével ugyanúgy az elegancia színe is. Gyakran kötik az ezüsthöz, a fémes csillogáshoz. A modern, a high-tech, futurisztika színe. Semlegessége miatt kevésbé alkalmazzák kiegészítőként. Inkább a szürke színű alapruházatot dobják fel gyakorta élénk színekkel.

Piros, vörös

A szenvedély, szerelem, dinamizmus színe. A piros kiegészítők (sálak, kendők, cipők, táskák, kalapok) önmagukban is kiemelik viselőiket a tömegből bármely akromatikus színt is viselik. Bármikor dominanciánkat szeretnénk nyomatékosítani, vagy valamit képviselnünk kell, terítsünk egy piros kendőt a vállunkra! Figyelemből nem lesz hiány!

Narancs

Életerő, energia, jókedv színe. Kiegészítőként nagyon jól illik bármely földszínhez (barna, keki, zöld, szürkésbarna), valamint a citromsárgával alkotnak vidám párost. Viselőik általában proaktívak, lendületesek.

Citromsárga

A napfény, valamint az arany asszociációja. Szintén a vidámságot, életörömöt sugározza. Világossága, ugyanakkor a könnyedséget, frissességet, légiesség üzenetét is magában hordozza. Egy citromsárga kendő, hajpánt minden színt feldob, a legpozitívabb értelemben! Bár világos szín, a fehér bőrűeket sem sápasztja. A történelem során a sárga kiegészítőknek több negatív jelentése is volt. Szerencsére, ezeket ma már nem tekintik érvényesnek!

Zöld

Az emberiség hajnalán a leggyakrabban látott szín volt, ezért a természethez kapcsolták, majd a nyugalom, remény fogalmai társultak hozzá. Ma, ha azt kérdezik: “Zöld vagy?” Vonatkozhat a környezettudatosságra, a vegán táplálkozásra, de akár a féltékenységre is. Sok árnyalata van és egészen meghatározó szín, ezért, bár egy zöld kendő vagy táska, nagyon jól tud mutatni, oda kell figyelni, milyen más ruhadarabbal viseljük!

Türkiz

Van, akinek a tenger, másoknak a törpök jutnak eszébe róla. Türkizbe öltözve egyszerre lehetünk elegánsak, könnyedek, feltűnőek, mégis szelídek. Türkiz kendő, kalap, táska igazi kiegészítői lehetnek egy kékesbe hajló zöld, vagy kék ruházatnak, de a fehérrel is pompás, friss kompozíciót alkotnak.

Kék

Az ég és óceánok színe. A béke, intelligencia, meditáció, nyugalom, hűség színe, mely évszázadokkal korábban az előkelők privilégiuma  volt. Viseljünk kék kendőt torokfájás idején, vagy, ha csak szeretnénk “szóhoz jutni” munkahelyünkön. Öltsünk magunkra kék sálat, fejpántot, ha vizsgára, állásinterjúra igyekszünk! Jó benyomást fog kelteni!

Lila

A titokzatosság, mágia, ugyanakkor az elegancia színe is. Kiegészítőként nehéz “helyet” találni neki a színskálán különlegessége, egyedisége miatt. Nagyon jól mutat szürke alapszínnel, valamint az ezüsttel; feldobja a fehéret, feketét. Varázslatosan hathat kékkel, rózsaszínnel kombinálva.

Bíbor

Gyakran ciklámennek, vagy rószaszínes lilának is nevezik. A luxus színe, amit az egyház is szívesen alkalmaz (bíboros). Elsősorban kiegészítőként mutat előnyösen (hajpánt, táska, sál). Egyébként túl erőteljes szín, de nem teljesen elvetendő. Ha megtaláljuk hozzá az alkalmat, öltözzünk bíborba! A szürkét, ezüstöt, fehéret nagyszerűen kiegészíti!

Rózsaszín

Ebben a színben a kislányos báj és a nőiesség egyaránt megtalálható. Az édes íz, Barbi baba, szelídség színe. Nagyon sok társával együtt jól mutat, így akár kiegészítőként is bátran viselhetjük, de őt is egészen sok árnyalattal kiegészíthetjük. Ilyenek: ezüst, szürke, fehér, lila, bíbor, barna, kék, türkiz. A különböző színkombinációkkal a kontrasztok mértéke is különböző lesz, ezért szinte minden színkombinációja más-más jelentést hordoz magában.

Barna

A visszafogott földszínt szintén egyszerűsége miatt szeretjük. Illetve, praktikus is, hiszen a por, kosz is kevésbé látszik meg rajta. A visszafogottság és az ősz színe. Mind alapöltözetként, mind kiegészítőként, egyaránt viselhetjük. Ha barna sálat választunk magunknak, nagyszerűen ki fogjuk tudni használni semlegessége miatt.

A végére kicsit még közelebb kerültünk a színekhez: az állatvilágban betöltött szerepükhöz, emberi mivoltukhoz, illetve, az általuk hordozott üzenetekhez. A mesének azonban még koránt sincs vége! El ne fuss még véle!