Amit a sáljaink mintájáról tudni érdemes

A kézi szövéstől a Jacquard mintáig

Szinte minden kultúrában évszázadok, sőt, évezredek óta megtalálhatók a különféle sálak. Sok nép a hideg elleni védekezésként használta, de egyes kultúrákban pont a tűző nap elleni védelmet jelentette. Mára azonban nem csak a praktikum számít, ha sálválasztásról van szó, hiszen a különféle technológiák és minták már a világ minden sarkába eljutottak. Nem számít tehát meglepőnek, ha a Hortobágyon indiai mintájú, növényi festékekkel festett sálat viselő emberrel találkozol, és akkor sem kell megrökönyödnöd, ha skót kockás sálat visel a dél-amerikai barátod.

Térségünkben sokáig csak télen, a hideg miatt hordtak sálat az emberek, de ma már hazánkban is fontos szempont a stílus és az, hogy a sálak nem csupán a nyak köré tekerve hordhatók. Egy sállal a legegyszerűbb blúzt vagy kabátot is feldobhatjuk, de akár a hajunkat, derekunkat vagy táskánkat is díszíthetjük vele! Ráadásul az elegáns sálak nem csak a nők, hanem a férfiak ruhatárában is megjelentek, hiszen nem csak hógolyózáshoz hordhatók, egy-egy elegánsabb darab a formális öltözéket is remekül kiegészíti.

Ma már egyre többen valljuk: sálból sosem elég, hisz minden alkalomra más darab, más minta és anyag illik! Cikkünkben most a mintákat vesszük sorba, hogy megismerd, melyik milyen titkokat rejt, milyen jelentéssel bír, ez pedig neked is segít a tökéletes darab kiválasztásában! A Magical Blue-nál szőtt, festett, kötött és hímzett sálmintákat is találsz, így biztosan bele fogsz szeretni valamelyik termékünkbe! Na de lássuk is, hogy milyen mintákról van szó!

Szőtt minták a sálakon

A szőtt minták azért különlegesek, mert a mintákat nem utólag festik az anyagra, hanem a szövés során hozzák azokat létre. Így tartósabb, elegánsabb sálakat készítenek, amelyeknek az előállítása kicsit bonyolultabb. Ezeket a sálakat megéri beszerezni, hiszen időtálló, örök darabok tulajdonosai lehetünk általuk. Egy-egy ilyen sál a megjelenésünk tökéletes dísze lehet, a legegyszerűbb ruhákat is azonnal alkalmibbá, előkelőbbé tehetjük velük.

Csíkos, kockás, rácsos minták

A geometrikus minták egyszerűbbek, a minimalista, letisztult megjelenés kiegészítői. A szőtt minták közül a legismertebb a skót kockás – amiről hamarosan szó lesz -, de nálunk más rácsmintákkal is találkozhatsz. 

Ha nőies, melegebb rácsmintás sálat keresel, rácsmintás pamutsálainkat vagy kétszínű rácsmintás stólánkat ajánljuk. A pamutsálak tartósak, jól szellőznek és könnyen tisztíthatók. Inkább kabáthoz, hűvösebb időre ajánljuk! Mivel mérete 70×200 cm, akár kabátsálként is viselhető!

Rácsmintás stóláink már elegánsabb outfitekhez illenek, hiszen anyaguk kasmír jellegű. Vállon hordva csinos kiegészítőként hordhatod őket, legyen szó akár egy randevúról, vagy üzleti vacsoráról! Ha a stólát kabátsálként viselnéd, egy brossal össze is tűzheted, hogy ne csússzon szét.

Tartan, azaz skót kockás sálak

tartan minta lehet, hogy nem is mond olyan sokat neked, de úgy már biztos ismered, hogy skót kocka! Ez a rácsos minta évszázadokon át a skót-felföldi emberek viselete volt. A különféle minták a különféle klánokat jelölték és úgy állították elő, hogy magát a gyapjút festették meg.

A minta az időszámításunk előtt V-VI. századig biztosan visszanyúlik, hiszen már ebből a korszakból is találtak kelta leleteket, Európa-szerte és Skandináviában. A feltételezések szerint ezek a minták Észak-Britannia nyugati részéről terjedtek el. Már a kora rómaiak is arról számoltak be, hogy a kelta törzsek világos, csíkos ruhát viselnek – a kockás szó akkoriban még nem létezett.

klánok tagjai tiltakozhattak az ellen, hogy kockamintájukat, a tartant, olyanok viseljék, akik nem tartoznak – legalább leányágon – hozzájuk. Főként férfiak viselték, a nők inkább csak vállszalagként hordják ma is a skót ünnepi eseményeken – például esküvőkön.

A minta egyébként a XIX. század körül kezdett jobban elterjedni Európában, amikor Viktória brit királynő elkezdte viselni, illetve Eugénia francia császárné is skót kockás szövetből szabatta utcai ruháit. Ma már nem csak az előkelőségek és a skót származású emberek hordanak skót kockás ruhadarabokat, végre mi is viselhetjük ezt a mintát. Nálunk például a Rácsmintás kendők között találhatsz gyönyörű és puha darabokat, amelyeket jól párosíthatsz téli és őszi-tavaszi ruháiddal is!

Négyzet alakú skót kockás kendőink tartós és strapabíró anyagból készülnek, nem gyűrődnek és akár háromszög sálként, akár vállra terítve is mutatósak, méretük pedig igen nagy: 140×140 cm. Férfi sálként és női sálként is kitűnően megállják a helyüket!

Jacquard minta

Ez a romantikus hangzású minta valójában egy francia feltalálóról kapta a nevét, aki a szövőgépet fejlesztette tovább úgy, hogy bonyolult, apró mintákat is létre lehessen hozni vele. Nem más ő, mint Joseph Marie Jacquard, akinek találmánya sok más iparágra is hatással volt.

A szövés mintavezérlésének automatizálásához lyukkártyás vezérlést alkalmazott. Ha ismerős a kifejezés, az nem véletlen, ugyanis később Charles Babbage ilyen elven hozta létre analitikai gépét, a számítógépek egyik ősét. A lyukkártyás vezérlésről tehát jogosan jut eszedbe a számítógépek aranykora. Térjünk azonban vissza a szövésmintákhoz, amelyek mint láthatod, nagy a technológia fejlődését is alakították.

Tehát, amint most megtudtuk, a jacquard mintának valójában történelmi jelentősége van. Persze nem kell, hogy folyamatosan erre gondolj, amikor Jacquard mintás téli pasmina sálainkat, vagy Jacquard mintás nagyméretű sálainkat viseled ezek a női sálak finom anyagból készültek és kidolgozott virág- illetve levélminták díszítik őket. Igazán nőies darabok, amelyeket akár egy visszafogottabb sálgyűrűvel is rögzíthetsz, öltözéket megkoronázásaként! Jacquard mintás sálaink pashmina anyagból készültek, ami a gyapjú egyik fajtája, korábbi cikkünben bővebben is olvashattál róla!

Festett minták

A festett minták gyönyörűen mutatnak a sálakon. Készítésükkor a fonalat vagy kelmét teljes egészében megfestik, vagy az egyszínű anyagra utólag mintát nyomnak rá. Ez általában szitanyomással készül vagy beteszik az egész anyagot és úgy festik meg, mint a mindenki által ismert – és valószínűleg ki is próbált – batikolás esetében.

De mi is az a szitanyomás? Eredetileg plakátok készítésére volt bevett technika, hiszen több színt szerettek volna felvinni rájuk. A finom szemű szita gézből vagy selyemből készül, és azokat a részeit, amelyekkel nem akartak színt átvinni az anyagra, viasszal, vagy lakkal festették be hagyományosan. Ez a folyamat ma már kicsit modernebb, de csak a felhasznált anyagok korszerűsödtek.

Egyszínű sál

Monokróm pamutgéz sálaink könnyed pamutgézből készülnek és rendkívül sokoldalúan használhatók. Egyszerű sálként, strandkendőként, hajkendőként vagy derékra kötve vagy akár stólaként is hordhatod őket. Bármilyen alkalomra felfrissítheted velük a kinézeted, ezért a te táskádból sem hiányozhatnak! Legyél akár sportos, akár elegánsabb stílus képviselője, ezzel a sállal mindig elégedett leszel!

Kétoldalú

Kétoldalú kasmír sáljaink különféle mintákkal kaphatók, de mindegyik darab 70×200 cm méretű. A Magical Blue-nál kétoldalú pöttyös kasmír sálat, sima kétoldalú kasmír sálat és hópelyhes sálat is választhatsz magadnak! A kétoldalú sálak előnye, hogy rendkívül sokoldalúan hordhatod őket. Választhatod az egyik oldalt, vagy a sálat megcsavarva akár mindkettőt! A különféle sálkötözési módszerekkel pedig még izgalmasabbá teheted a látványt!

A kasmír egy speciális gyapjú, amelyet a kasmírkecske pehelyszőréből készítenek. A kasmírral gyengéden kell bánnod, ne dobd be csak úgy a mosógépbe, mint a pamut ruháidat! A lágy és fényes anyagot ritkán kell mosni, inkább csak szellőztesd ki éjszaka. Két felvétel között lehetőleg hagyj az anyagnak 24 óra pihenőt. Ha a sálat mégis mosni kell, 30°C-os vízben, kézzel mosd ki és csak óvatosan nyomkodd ki!

Kétszínű sál

Színátmenetes könnyed sáljaink sifonból készülnek, és a tengerpartok, naplementék hangulatát, vagy egy izgalmas műterem hangulatát idézik. A művészi lelkek számára pompás kiegészítők, amelyek bármelyik ruhadarabot kicsit bohókássá, kicsit elvontabbá tesznek.

A sifon természetes anyagokból, például selyemből, pamutból, vagy szintetikus anyagból, például poliészterből vagy nejlonból is készülhet. Neve francia eredetű, és azt jelenti: „kendő”. Könnyen festhető, és azt ajánljuk, hogy inkább kézzel mosd!

 Színátmenetes selyem sáljaink és kétszínű selyem sáljaink finom és pillekönnyű kelmék, amiket az elegáns, igényes hölgyeknek szánunk, kortól függetlenül. Ideális kiegészítőjük egy szép sálgyűrű, amely egyszerre tesz hozzá kifinomult megjelenésedhez és biztosítja, hogy a sál ne hulljon le a válladról vagy nyakadból!

A selyem kényes anyag, míg a selyemzsorzsett valamivel erősebb. A selyem és a zsorzsett is jó légáteresztők, melegben hűvös érzetet keltenek a bőrön. A selyem rugalmas és öntisztuló, ezért azt javasoljuk, hogy ha nem muszáj, inkább ne mosd ki, csak szellőztesd. A zsorzsett hideg vízben, enyhe mosószerrel, kézzel mosható, de a selymet inkább szárazon érdemes tisztítani. Ha mindenképp muszáj, kímélő szappannal, kézzel mosd ki, és semmiképp ne csavard ki, mert azzal tönkreteheted!

Virág és levél mintás sál

Az eleganciát, kényelmet és praktikumot ötvözi magába mindegyik kétszínű virágmintás kasmír sálunk! Ezek a darabok elég nagyok ahhoz, hogy stólaként viseld őket. Finom anyaguk hatásosan melegít a hűvösebb időben is, finom kivitelezésük miatt pedig a ruhatárad klasszikus, mindenhez bevethető darabjaként fogják várni, hogy újra felvedd őket!

Őszies időhöz nincs is megfelelőbb választás, mint élénk színű, pamut-selyem keverék kendőink! Ezeket ugyanis őszies színű levelek díszítik. Kellemes tapintása miatt le sem akarod majd venni, ha egyszer magadra teríted! Sálként és vállkendőként is használhatók, és akár már nyáron vagy tavasszal is feldobhatod velük a szettedet!

Színes nagyméretű kendőink 90×180 cm méretűek, könnyű a tisztításuk, hiszen poliészterből készülnek. A kendők mintája kissé indiai hatású és akár strandkendőként vagy vállkendőként is viselhetők.

Festett színes selyemsálaink több mintával kaphatók, így a klasszikus formák és a virágok kedvelői, de akár a különleges minták szerelmesei is megtalálják köztük a kedvencüket!

Virágmintás sifon sálaink a kifinomult hölgyek számára készültek. Öltsd magadra egy könnyű nyári estén és nyűgözd le benne társaságod! Romantikus pillanatokhoz illik, hiszen mintája és anyaga már önmagában is visszafogottan kacér!

Ha nem szeretnél lemondani a virágmintákról, de téliesebb, melegebb sálra vágysz, akkor a virágmintás nagyméretű női stólát javasoljuk számodra! Kevert anyaga meleg és puha, és kabátsálként, vagy stólaként is hordhatod, akár színházba vagy más ünnepélyesebb eseményre is!

Kockás sál

Kockás férfi sálaink között nem csak négyzet hanem, rombusz-, tégla– és egyéb minták is várják a férfi sálak szerelmeseit. Mintás férfi sálaink 30×175 cm méretűek és pulóverhez, valamint öltönyhöz is tökéletesen illenek!

Női kockás mintájú sálaink közül például a tarka sifon sálat ajánljuk, amely könnyed és stílusos egyszerre. Munkába, vagy hivatalos eseményekre, ünnepeken is tökéletes választás, mert kellőképpen színes, mégsem hivalkodó. Egy sálgyűrűvel, vagy brossal pedig a tömegből is könnyen kitűnhetünk viselésével.

Megunhatatlan kötött minták

Emlékszel még a pihe-puha sálra, amit a nagymamád kötött kiskorodban? Ha még megvan igen szerencsés vagy, sőt, lehet, hogy el is sajátítottad a nagyi tudományát! Ha azonban nem tudsz kötni, vagy nincs rá időd, megoldást jelentenek a gépi kötéssel készült sálak! Ma már olyan technológiák léteznek, amelyek a kézi kötés bonyolult mintázatait is elő tudják állítani, így nem kell lemondanod a csodálatos formákról sem!

Kötött sálaink puhák, melegek és tartósak, mert akrilból készülnek. Különféle kötési technikákkal gyártják őket, így minden ízlésnek megfelelő mintát megtalálhatsz webshopunkban! Kötött sálaink biztosan melegen tartanak majd, hiszen mindegyik 200 cm hosszú, hogy több rétegben is magad köré tudd tekerni őket! Kötött sálaink a férfiak ruhatárát is feldobják és remekül kiegészítik!

Bordázott

A bordás kötés és a bordázott kötésű sálak klasszikus, téli megjelenést biztosítanak viselőjüknek, de a legjobb bennük, hogy tökéletesen védik a hidegtől a nyakad, nem engedik a fagyos levegőt beszökni a kabátod alá. Puhák és a vidám, gyermekkori hógolyózások emlékét idézik. Bármilyen színben is választod ezt a letisztult mintájú sálat, elégedett leszel, hiszen meleg és szinte minden stílushoz passzol!

Darázsfészek

A darázsfészek kötés már eggyel izgalmasabb, mint a bordás kötés, de az ilyen sálak is finoman melegítik a nyakat. Trükkös mintázatuk bohókás, mégis stílusos kiegészítőt varázsol belőlük. Mintás kötött női sálaink is ilyen darázsfészek kötéssel készülnek és több színben kaphatók, hogy te is megtaláld köztük az ízlésednek megfelelőt!

Sima kötött sál

Ha az egyszerűség híve vagy, de a kényelem és a megfelelő hideg elleni védelem is fontos szempont számodra, kétszínű kötött sálaink ideálisak számodra. Két, egyszínű anyagból készülnek, hosszában kicsit csíkosak, így különféle kabátokkal is tudod kombinálni őket. Hordhatod akár kirándulásra, akár alkalmi ruhához is, hiszen nem vonják el a figyelmet a többi kiegészítődről, mégis ízlésesen összehangolhatod vele a ruhadarabok színeit.

Hímzett sál

Ha valami egészen másra vágysz, egy apróbb mintára, ami finoman jelzi a stílusod, akkor a hímzett sálakat javasoljuk. A hímzett női sál finom és tulajdonosának könnyed nőiességét jeleníti meg. Hímzett kasmír sálaink, vagy könnyed hímzett sálaink akár melegebb időben is viselhetők. Utóbbit akár nyaralás alkalmával, strandon is magunkra teríthetjük.

könnyed hímzett sálaink nyári estékre, vagy hűvösebb nyári napokra ideálisak, hiszen jól szellőző, pamutszerű poliészterből készültek. Virágmintájuk a vidámabb, lazább eseményekhez illenek, így egy könnyű, romantikus vacsorához, vagy családi, baráti összejövetelekre is felveheted őket!

Sálak sportoláshoz

Válaszd kasmírból készült női körsálunkat, amelyben kényelmesen elrejtheted apróságaid! Rejtett cipzáras zsebéből semmi nem esik ki, ha pedig éppen nem viseled, a zsebbe magát a sálat is belehajthatod, így utazáskor sem foglal sok helyet!

Sálak gyerekeknek

Plüss sálak

Pihe-puha plüss sálaink mackó figurája biztosan azonnal megragadja a gyerekek figyelmét is! A plüss egy bolyhos szöveg, hosszú szálakkal, ettől annyira puha. A modern plüss anyagokat általában szintetikus anyagokból, főként poliészterből készítik, ezért tartós és könnyen tisztítható. Természetesen főleg játékoknál használják, de a plüss anyagok viselése sem szokatlan! Főleg ha a kicsik ruhájáról van szó!

Kötött sálak

Egyszínű gyerek körsálainkat tündéri fodros gallér díszíti, ami praktikus is egyben, hiszen be lehet tenni a pulcsi alá, hogy a kicsik nyaka semmiképp ne fázzon. Ráadásul a körsál nem fog lecsúszni a gyerekek nyakából. A sálakat egy aranyos kis minta dobja fel, hogy minél egyedibbek legyenek. Találhatsz nálunk dinnyés vagy epres sálat is. A Magical Blue-nál a nagyobb gyerekeknek hagyományos kötött sálat is választhatsz!