Minden, amit a kendőkről tudni akartál! Anyaguk és viselésük

Ha azt mondják kendő, neked is a népviseletben dolgozó falusi nénik jutnak eszedbe? Vagy esetleg a nagymamád? Ha régen megfigyelted a nagyi kendőit, biztos észrevetted, hogy munkához vagy ünnepre mindig az alkalomnak megfelelőt kötötte a fejére. Ma sincs ez másképp, de a kendődivat kicsit átalakult, hiszen mint tudjuk a történelemben csak egy dolog állandó: a változás. Mára a kendő már nem csak praktikus ruhadarab, hanem önkifejezési forma! Most téged is bevezetünk a kendők világába és a végére biztosan te is szívesen viseled majd például a Magical Blue kendőit!

Egy kendő akár a személyiségedet is tudja tükrözni

Rövid történelem: innen indultak a kendők

sálak és kendők története egészen az egyiptomi fáraókig nyúl vissza. A legismertebb feljegyzés i.e. 1350 körülről származik, amikor Nofertiti leírták, hogy az uralkodónő finom szövésű kendőt viselt, fejdísszel. A római férfiak pedig i.sz. 10 körül egy sudarium nevű vászondarabot kötöttek a nyakukba vagy a derekukra, hogy az felszívja az izzadságot. A sudarium egyébként “izzadság ruhát” jelent. 

De a keleti világban is évszázadok óta ismert a sál vagy a kendő. I.e. 230-ban Cseng kínai császár harcosai azért viseltek kendőt, hogy rangjukat jelöljék. A XVII. században pedig a kendő anyaga jelölte a horvát katonák rangját. A magasabb rangú tisztek selyemkendőt, míg a hierarchiában alacsonyabban állók pamutkendőt viseltek.

A sál tehát sokáig inkább funkciója miatt volt fontos. Divatot pedig talán nem más csinált belőle, mint maga Ludwig van Beethoven. Legalábbis az elsők között volt, aki 1810-ben kendőt kötött a nyakába, hogy lenyűgözze Therese Malfatti osztrák zenészt. Évtizedekkel később, Viktória királynő udvarában a selyemsálak új jelentést kaptak, a nemesség viselte őket és a luxus szimbólumának számítottak.

Újabb fordulatot hozott a Hermès nevű francia márka 1937-ben. A luxusház korábban csak kantárokat és hámokat gyártott, majd bőrműveket, de ebben az évben luxus selyemkendők gyártásával is elkezdtek foglalkozni. A kendők importált kínai selyembő készültek – kétszer olyan erősek voltak, mint akkoriban bármely más szövet – és Robert Dumas rajza alapján tervezték őket. Dumas a Hermès család tagja volt.

Az előkelőségek és hírességek azonnal rákaptak a selyemkendőkre, például II. Erzsébet királynő vagy Audrey Hepburn is. Mindketten fejkendőként vagy a nyakuk köré kötve viselték. Erzsébet királynő a mai napig szereti ezeket a kendőket, Hepburnről pedig korábbi cikkünkben már ejtettünk pár szót.

A kendő klasszikus viselése: a fejkendő

A magyar kendők varázslatos világa

Itthon kicsit más a kendők története. Sokáig a magyar népviselet szerves része volt a nők fejkendője. A kendőket tájegységenként más és más módon kötötték, de még a nevük is különbözött.

A parasztaszonyok még a XIX. században is viseltek a kivarrott és csipkével díszített fehér patyolat, batiszt és tüll fejkendőt is. Hétköznap inkább felkötött színes például kékfestő fejkendőket hordtak, de a XIX. század végén ünnepekkor elkezdtek terjedni a finomabb selyem, kasmír, rojtos szélű fejkendők, télen pedig posztóból vagy gyapjúból készült kendőket viseltek az asszonyok.

Az átlósan háromszög alakúra hajtott fejkendőt a főkötőjük felett a tarkójukon hátrakötötték, a Felvidéken ezt csárdásos, menyecskésre kötött fejkendőnek hívták. Martos környékén a főkötőre áll alá való, elöl hajtogatott, megtűzött vagy megkötött fejkendőt is teríthettek. A fejkendőt előbb a felső főkötő, majd egyre gyakrabban az alsó főkötő helyett is használták.

A fejkendő kötési módja helyenként változott, jellegzetes volt például a kapuvári cucáskendő kötése. 

A kontyra tűzött, elöl kézzel összefogott fidél az Alföldön volt jellemző, míg a férevető vagy takarító Somogy megye szava volt. Az Őrségben köcölének nevezték a kendőket. 

A Felföldön bulázó vagy fidel volt a viselet neve, míg Körösfőn kontyoló fátyolt („dulandlét”) hordtak, amit jellemzően a nyakuk köré tekertek, alöl pedig lelógott vagy a ruha alatt rögzítették. Szintén nyak köré tekert, de díszes fejű tűkkel rögzített hosszú kendőt viseltek Erdély keleti részében és a Dunántúl déli csücskében. 

A bogláros tűkkel rögzített bíbort, a tekerődzőfátyolt a sárközi, érsekcsanádi menyecskék még a XX. században is rendszeresen viselték.

Jellemző volt az országban a kendőviseletre, hogy a hosszú kendő általában az új asszonyoknak járt, mint az újmenyecske-főkötő. Később, a XIX. század közepétől ezt váltotta a fátyol.

Sáldivat, sáltrendek ma

A XX. századtól a filmek elterjedésével egyre többféle sálat ismertek meg az emberek a képernyőn is. Már nem csak a falu, vagy a város viseletét láthatták, hanem a hollywoodi színésznők elegáns, ugyanakkor elképesztően nőies kendőviseletét sokan már akkor utánozni kezdték.

Ahogy a bevezetőben is említettük a kendőt szokás például fejkendőként hordani, ahogy tette ezt Audrey Hepburn, vagy teszi ezt mind a mai napig II. Erzsébet királynő.

Ha munkába vagy hivatalos eseményeken szeretnél kendőt viselni, akkor egy nagyobb selyemkendőt akár nyakkendőszerűen is megköthetsz vagy brossal rögzíthetsz. Így megjelenésed formális marad, mégis egy kis nőies csavart kap.

A nyakad köré tekerve és lazán, akár masnira kötve a selyemkendőt egy kicsit bohémabb, szexisebb hatást kelt ez a csodás kiegészítő, amit egy egyszerű, nőies ruha mellé akár randira is felvehetsz!

A kendő végeit összekötve, majd a kendőt a nyakadba akasztva laza külsőt kölcsönözhetsz magadnak, ideális kiegészítő így a selyemsál vízparti bulikra, tavaszi, nyáresti sétákra is. Válaszd ehhez például színes nagyméretű kendőnket vagy rácsmintás kendőink valamelyikét!

Ha hosszabb selyemkendőt választasz, akár vállkendőként is viselheted, a szellősebb, de már meleg estéken. Ezeket a darabokat is kedved szerint variálhatod! Ideális választást jelentenek pamut kendőnik élénk színekben!

A kendőviselés azonban nem merül ki a fejkendőként és nyakban való viselésnél! Ha fejkendőként hordanád, a tarkódon megkötve sokkal modernebb és lazább hatást érhetsz el, mintha az állad alatt kötöd meg.

Sőt, egy selyemkendővel akár a hétköznapi kontyodat is gyönyörű, figyelemfelkeltő frizurává varázsolhatod. Ha már unod a copfot és a sima kontyot, kísérletezz kendőkkel a hajadban!

A nagyobb méretű kendőket ráadásul akár öv helyett is hordhatod. Így nyáron például egy letisztult fehér nadrágba fűzve máris sokkal emlékezetesebb jelenség leszel, de a ruhád derekán is megkötheted a kendőt!

A kendők viselése szinte csak a fantáziádon múlik! Szerezd be az alapdarabokat a Magical Blue termékei közül, majd viseld büszkén gyönyörű színekben pompázó kendődet! Ha egyedi módon hordod, mindenki emlékezni fog rád, és a kendővel a legegyszerűbb ruhákból is alkalmi viseletet varázsolhatsz! Mutasd meg nekünk, hogy te hogy hordod a kendőket!