Itt az esküvőszezon! Így válassz nyakkendőt a nagy alkalomra!

Vőlegény és vőfélyek elegáns öltözetben karba tett kézzel nyaktól lefelé

A nyakkendő a férfiak ruhatárában olyan, mint a nőknél a magassarkú: a leglezserebb öltözetnek is ad egyfajta eleganciát. Ennek ellenére a nyári nagy melegben szívesen lemondanak a férfiak a nyakkendők adta sármról, hiszen a gyakran 32-36 0C körüli forróságban a túlélés a cél.

Viszont van néhány olyan alkalom, ahova még a legnagyobb kánikulában is fel kell venni a nyakkendőt; például egy esküvőre! Legyél egyszerű vendég, az egyik tanú, az örömapa vagy maga a vőlegény, a nyakkendőt nem illik lespórolni.

Tudod, hogy kinek milyen típusú, színű, mintázatú nyakkendőt ildomos viselni egy esküvőn?

Az esküvőszezon elkezdődött! Itt az ideje utánaolvasni az esküvői tie code -nak!

Nyakkendők egy esküvőn

A nyakkendők történetéről, fajtáiról már írtunk egy korábbi cikkben. Ott olvashattad, hogy bizony van választék nyakkendők terén is. Teljesen jogos a kérdés: milyen nyakkendőt viselj a nagy napon?

Természetesen a választ több szempont határozza meg:

 • Mi lesz a szereped az esküvőn?
 • Van-e dress code?
 • Melyik évszakban lesz az esküvő?
 • Van-e követendő öltözködési tradíció az adott esküvõn?
 • Mit visel a vőlegény?

A vőlegény nyakkendője

A menyasszonyod mellett Neked illik a legelegánsabbnak lenned! Válassz mindenképp a  menyasszonyi ruha stílusához, színéhez (hiszen nem mindig fehér az sem) illő öltözéket, ami lehet egyszerű öltöny, szmoking, esetleg frakk, a hozzájuk illő nyakkendővel. Ha ezen öltözetekről szeretnél többet olvasni, egy előző cikkünkben megteheted.

A nyakkendő típusától függetlenül pár javaslat az anyagot, mintát és színt illetően: 

 • A vőlegény  nyakkendője elsősorban az anyagával tűnhet ki: a selyem, bársony, szatén és jacquard nyakkendők az elegáns megjelenés garanciái.

 • A mintát illetően a magában mintás nyakkendők szolidak, mégis vonzzák a figyelmet. Vőlegényeknek a paisley motívum egy nagyon csinos választás. Emellett az apró mintás (pöttyös, aprókockás,…), az ízléses virágos nyakkendõk illenek még az esküvői alkalomhoz.

 • A monokróm nyakkendőtől se tarts! Eleganciája épp egyszerűségében, letisztultságában rejlik. A színt illetően, itthon, nincs megkötés; a lényeg, hogy harmonizáljon mind a teljes öltözeteddel, mind választottad ruhájával.

Az alkalom emelkedettsége ellenére nem kell a sötét színekhez (fekete, sötétkék, bordó,…) ragaszkodni!

Főleg nyári esküvő és világos öltözet esetén a fehér, törtfehér, bézs, ezüst illetve más pasztellszínek kifejezetten emelik a vőlegény megjelenésének fényét.

 • Ha kedveseddel egy bohémabb esküvő mellett döntötök, akkor, természetesen, jöhetnek a képregényhősök, extravagáns színek, feliratok is a nyakkendőre.

Amennyiben az öltöny mellett döntesz, akkor egészen sok nyakkendő közül választhatsz:

 • Klasszikus nyakkendő
 • Klasszikus nyakkendő esetén a vőlegénynek nem kell ragaszkodnia az extra slim fazonhoz; a vastagabb változatok romantikusabban hatnak.
 • A mintát, színt illetően a fentebb leírtak alapján dönthetsz a legkönnyebben. 
 • Ascot nyakkendő
  • Az angliai lovas versenyeket megidéző nyakkendő ma az egyik legelegánsabb férfi kiegészítőnek számít, amit valóban csak különleges események alkalmával láthatunk a férfiak nyakában.
  • Viselésénél ügyelni kell a helyes inggombolásra:  a felső 2 gombot nem kell begombolni, hogy a nyakkendő érvényesülhessen.
  • Mintáját és színét illetően az előzőekben leírtak az érvényesek.
 • Bolo nyakkendő
  • A dél-amerikai stílus megtestesítője a cipőfűző vagy bolo nyakkendő.
  • Ez esetben a fő díszítőelem a két szárat összefogó csatrész.
  • Bolo nyakkendőt főleg a dél-amerikai vőlegények nyakában láthattunk a szappanoperákban. Hazánkban nincs nagy divatja; egyelőre.
 • Francia nyakkendő
  • Eleganciája az Ascot nyakkendőjével vetekszik. A francia nyakkendő ugyanakkor visszafogottabb annál, hiszen esetében az ing összes gombját be kell gombolni.
 • A francia nyakkendőket gyakran díszítik valamilyen ásvánnyal, kővel, amellyel nagyszerűen harmonizálhatsz a menyasszonyod csillogásával.
 • Az apró pöttyös, paisley mintás valamint a kétszínű francia nyakkendők kétségkívül a legelegánsabb személlyé teszik a vőlegényt az esküvőjén.
 • Csokornyakkendő
  • Egyszerű öltönyhöz is választhatod, de leginkább a szmokinghoz és a frakkhoz ajánljuk.
  • A szmoking vagy az öltöny színével harmonizáló csokornyakkendők az esküvőkön is megállják a helyüket. A legelegánsabbak mégis a fekete és a fehér színűek; de a fentebb ajánlott mintás csokornyakkendők ugyanúgy illenek a vőlegény nyaka köré.
 • Azért, hogy a csokornyakkendő masnija jobban érvényesülhessen cápa (cutaway) galléros inget érdemes beszerezni
 • Találkozhatunk olyan nyakkendőszettekkel is, amelyekben a csokornyakkendővel azonos anyagból készült klasszikus nyakkendő is található; sőt díszzsebkendőhajtókatűnyakkendőtűmandzsettagombok. Ez lehetőséget ad arra, hogy napszaknak megfelelő nyakkendővel jelenhess meg, hiszen napközben inkább a klasszikus, míg az esti órákban a csokornyakkendő dukál. Apróság, de a vőlegénynek sem árt egy kis ruhaigazítás, főleg így, a nyári melegben. 

A vőlegény azonban nem csak a nyakkendőjével, hanem egész öltözékével is kiemelkedhet esküvőjén férfi társai közül. Ezért válassz nyugodtan szmokingot erre az alkalomra; de a frakk sem túlzás ezen a napon! Utóbbi kettő esetén viszont a csokornyakkendő viselete az elvárás. 

Mindhárom öltözet esetén fontos kiegészítő egy, a nyakkendővel is harmonizáló mellény. Bár a nyári melegben ez nem hangzik olyan jól, de megjelenés szempontjából mindenképp jó döntés.

Ezekhez jönnek még az elegáns kiegészítők, mint a nyakkendőtűmandzsettagombdíszzsebkendő, virágdísz, hajtókatű,… Lássuk, mi a trendi e téren!

A nyakkendőn túl…

Nyakkendőtű

A vőlegény inkább romantikus megjelenéséhez is megvan a megfelelő nyakkendőtű! Ez az apró kiegészítő talán a vőlegénynek nyújtja a legnagyobb segítséget, hiszen ő az egyik legaktívabb egy esküvőn a menyasszony mellett: ceremónia, fotózás, gratulációk fogadása, tánc,… Jó, ha végig kordában van tartva az egyébként rakoncátlankodni hajlamos nyakkendő egy nyakkendőtű segítségével.

Mandzsettagomb

Ezek az aprócska kiegészítők ügyesen kiemelik a vőlegényt a tömegből. Fontos, hogy anyaga és színe összhangba legyen az öltözékeddel, a menyasszonyod megjelenésével és az összes kiegészítőddel (nyakkendőtű, nadrágtartó, öv,…).

Ha szeretnél mandzsettagombot viselni, figyelj oda az öltönyöd ujjhosszára, hiszen  a mandzsettagomb akkor a legszebb, ha látszik is! Illetve, az inged is legyen lehetőleg duplamandzsettás!

https://magicalblue.hu/collections/kiegeszitok/products/nyakkendotu-mandzsettaval-e1i

 

/" target="_blank" rel="noreferrer noopener">

Díszzsebkendő

Nagyon szép kiegészítője lehet egy díszzsebkendő a vőlegény öltözetének, ha az harmonizál a nyakkendővel, a menyasszony ruházatával és persze magával az öltönnyel.

Virágdísz

Vőlegényként a díszzsebkendő helyett egy, a menyasszony csokrával harmonizáló, az öltöny mellzsebébe illő, kis virágcsokorral is kitüntetheted Magadat! Ezzel biztos, hogy kiemelkedsz a vendégek közül és még jobban illesz menyasszonyodhoz.

Hajtókatű

Az viszont tény, hogy nem mindenki tud elviselni egy kisebb csokrot a mellzsebében vagy afelett, mégis szeretné megadni a módját megjelenésének. Számukra találták ki hajtókatűket. Ezek általában kisebb díszek fémből, fából vagy valamilyen elegáns anyagból a férfi zakón. Formájuk változatos: a kis virágtól a figurásig, mindenféle hajtókatűre lehet példát találni.

A hajtókatűket rendszerint a hajtókán lévő gomblyukba, illetve, az azt jelölő varráshoz tűzik.

A virágos hajtókatűvel nagyszerűen helyettesíthetőek a virágdíszek, így elkerülve, hogy azok esetleg megfogják a vőlegény ruházatát. Az sem utolsó szempont, hogy a hajtókatű maradandó emlék lehet, míg a virágcsokor a menyegző végére már eléggé hervatag lesz. Valamint, a virágdísz, bár gyönyörű tud lenni, sokkal sérülékenyebb, mint egy csinos hajtókatű. A vőlegény megjelenését azonban legalább annyira elegánssá teszi, mint egy virágdísz.

Nyakkendő a násznépnek

Az esküvőn nem csak a menyasszonyt, de a vőlegényt sem illik túlöltözni! Lelki szemeiddel nem láthatod pontosan, hogy mit fog viselni a nagy napon a vőlegény, de abban bízhatsz, hogy nagyon elegáns lesz, amit  a nyakkendője is tükrözni fog. Érdemes barátaiddal vagy magával a vőlegénnyel egyeztetni arról, hogy ők milyen színvilágot választanak, mennyire lesznek elegánsak; csak azért, hogy ne Te lógj ki a sorból megjelenéseddel!

Ha erre nincs lehetőség, akkor egy sötétkék vagy -szürke öltönnyel, egy hozzá színben passzoló, monokróm, eseleg magában mintás nyakkendővel, vagy egy ezüstösen csillogó darabbal biztosan meg fogod állni a helyedet akár egyszerű vendégként, akár a tanú szerepében is.

Dress code

White tie

Ha a meghívóban fel van tüntetve a dress code, akkor nem kell sokat ötleteni, csak követni kell a kérést. White tie esetén ez szmokingot jelent fehér mellénnyel és fehér csokornyakkendővel. Az ilyen esküvőkön ne csodálkozz, ha újságírókkal vagy befolyásos emberekkel is összefutsz! Ezek a legelegánsabb rendezvények a világon. 

Black tie

Egy fél fokkal “lazábbnak” tűnő megjelenést jelent, mivel a csokornyakkendő itt már fekete színű lesz.  Viszont a szmoking vagy frakk ez esetben is elvárt. 

Nincs dress code

Ilyenkor a saját stílusod szerint öltözhetsz, de a legfontosabb szempontokat itt is vedd figyelembe! Mankóként szolgálhat ehhez, ha:

 • megérdeklődöd az esküvő színvilágát
 • megkérdezed a vőlegényt, milyen színű öltönyt fog viselni
 • megtudakolod a helyszínt, a várható körülményeket
 • megérdeklődöd, hogy van-e valami tradíció az öltözetet illetően
 • figyelembe veszed az évszakot

Az esküvői megjelenés kiegészítői:

Nyakkendőtű

Ahogy a vőlegény, úgy a vendégek öltözetének is hasznos kiegészítője a nyakkendőtű, melynek feladata a nyakkendő inghez való rögzítése. Ez a ceremónia legelső percétől egészen a hajnali órákig biztos helyen tartja a mozgékony nyakkendőt.

nyakkendőtű viselésének szabályai:

 • Hossza ne lépje túl a nyakkendő szélességének ¾ részét!
 • Az ing 3-4. gombjának magasságában tűzzük fel!
 • Stílusa, anyaga, színe, mintája legyen összhangban a nyakkendővel, a mandzsettagombokkal, az övvel, díszzsebkendővel, a nadrágtartóval, ha viseljük ezeket!

A vendégek kicsit szabadabban válogathatnak a nyakkendőtűk között, mint a vőlegény feltéve, ha nincs szigorú dress code.

nyakkendőtű anyaga, színe mindenképp harmonizáljon az esetleges egyéb ékszerekkel (fülbevaló, gyűrű, karlánc), valamint a hajtókatűvel, övvel és, ha van akkor a nadrágtartóval, mandzsettagombbal. A hagyományos fém nyakkendőtűn kívül, kísérletezz bátran a fa nyakkendőtűkkel is, hiszen, ha harmonizálnak az öltözet egyéb elemeivel, még egy esküvőn is nagyon elegáns megjelenést nyújtanak.

Díszzsebkendő és hajtókatű

díszzsebkendő nemcsak a vőlegény zakójában mutat jól! Mivel kiemelő szerepe van, ezért a vőlegények mellett a tanúnak illetve, a vőfélyeknek ajánlott egy-egy, a nyakkendővel harmonizáló díszzsebkendő viselése.

Hajtogatására szentelj egy kis időt, türelmet! Ha csak belegyűrnéd a mellzsebbe, akkor inkább hagyjuk el!

Helyette (mellette) viszont fel lehet tűzni hajtókatűt, ami egyszerűbb, mégis legalább akkora, ha nem nagyobb mértékű eleganciát nyújt viselőjének.

Mandzsettagomb

Szintén az elegáns megjelenés egyik biztosítéka. Az esküvő stílusától függően dönts viseletéről. Egy dress code-os esküvőn még a vendégeknek is javasolt a mandzsettagomb viselete.

Viszont egy egyszerűbb, családi-baráti esküvőn elegendő, ha a vőlegény, legfeljebb a tanú és a vőfélyek viselnek mandzsettagombot, de, ha ezzel is meg szeretnéd tisztelni az ifjú párt, akkor mindenképp gombolkozz fel vele! Arra azonban ilyenkor is figyelj, hogy a mandzsettagomb összhangba legyen a nyakkendőtűvel és a többi kiegészítővel!

Egységben az erő

A megjelenést illetően is elmondható: sok pici sokra megy! A fentiek alapján belátható: nem csak a hölgyeknek van számos kiegészítője. A lényeg ezek összehangolása! Válasszuk ki előbb a ruhát, majd a nyakkendőt, ahhoz a mandzsettagombotdíszzsebkendőt! Ezen felül jöhet még a nadrágtartó, öv, nyakkendőtűhajtókatű

Egy esküvőn, bár vendégként nem Te vagy a főszereplő, jelenj meg úgy, ahogy az ifjú pár kívánja: ha kell a legelegánsabban, ha mások az igények, akkor annak megfelelően.

Lehetőség szerint kerüld a feltűnő kiegészítőket, nyakkendőket, hiszen ez még nem a Te nagy napod. De reméljük, hamarosan az is eljön! Akkor olvasd el ismét ezt a cikket, de akkor elegendő lesz csak az első felét tanulmányozni!