Nyári kísérőink: strandkendők, tunika 0-24 órás szolgálatban

Bár az idei tavasz egész sokáig kesztyűs kézzel bánt velünk, s még áprilisban is elfért rajtunk a nagykabát, a májusi napsugarak már a nyári meleg ígéretét árasztják. A hűvös hónapok után ki ne vágyna a vízpartok meleg homokjába feltölteni a merülőben lévő D-vitamin készleteket?

Apropó strandok: ideje ellenőriznünk fürdőruhánk állapotát, majd beszerezni a szükséges kiegészítőket még a nyári roham előtt! Mik ezek? Strandtörölköző, búvárszemüveg, papucs, strandkendő és/ vagy -tunika! Ez utóbbi kettő a hölgyek elegáns testőrei a vízpartokon. Eddig elmaradt? Idén pótoljuk! A Magical Blue-val összegyűjtöttük, miért!

Sál-tunika a tűző sugarak ellen

nyári kendők, sálak, tunikák az egyik legsokoldalúbban kihasználható kiegészítőink: a forró nyári délutánoktól kezdve a hűvösebb hajnalokig, mindig hasznukat vehetjük.

Már az első erősebb napsugarak ellen érdemes védekeznünk! A naptejek, fényvédőkrémek kifejezetten ajánlottak, de sokszor csak a fizikális árnyékolás segít. Ekkor vegyük elő szellős nyári kendőinket! Anyaguk lágy, könnyed, mely megvéd az esetleges széltől is, viszont vékonyabb az őszi daraboknál, hogy a tűző nap hője ellen is védelmet nyújtsanak. Színük is, ebből adódóan, világosabb, kevésbé szívva magukba a meleget. Ezáltal egyfajta szigetelést nyújtanak az alattuk megbúvó viselőjüknek. Lehetőség szerint légáteresztő anyagot válasszunk, hogy ne a céllal ellentétes hatást érjünk el velük. Viseljük őket bátran napszemüveggel, díszítsük csillogó brossalsáldísszel, -gyűrűvel: a vonzó megjelenés biztosítva lesz.

Vízparti ruhatárunk

“Úszódresszeink” a XX. század során több forradalmat is kirobbantottak a divatvilágban. Ma már nem csodálkozunk a legmerészebb vonalvezetésen sem. Akárhány részes is fürdőruhánk, az megállapítható, hogy sokkal többet mutat, kevesebbet takar, mint száz évvel korábbi elődei.

Ezzel mindaddig nincs baj, amíg a vízben vagyunk, vagy a parton napozunk a többi hiányos öltözetű embertársunkkal. De amint odaértünk a strand büféjéhez meginni egy üdítô italt, a kíváncsian méregetô szempárok kereszttüzében hirtelen alulöltözöttnek érezhetjük magunkat!

A strandok ilyen szempontból különleges helyek: a vízben, de még a napágynál is könnyedén elbeszélgetünk akár főnökünkkel is lengébb öltözetben. Azonban a bárpultnál még a szomszédunk előtt is zavarban érezzük magunkat.

Ezért érdemes fürdőruháinkat kiegészíteni egy strandkendővel, vagy még szerencsésebb egy strandtunika beszerzése. Utóbbiba csak belebújunk, vagy gyorsan lekapjuk magunkról. Minimális súlyuknak, kevésbé gyűrődékeny anyaguknak köszönhetôen szinte észrevétlenek maradnak a strandbatyuban.

Az évszakhoz igazodva általában világosabb színűek. Pamut, len, chiffon, más természetes vagy mesterséges légáteresztô anyagból készülnek, így biztosítva kellemes hőérzetet viselőiknek.  A széles választékból mindenki találhat egy magához illő darabot.

A méretet illetően, érdemes közel combközépig érő tunika mellett dönteni a megfelelő takarás érdekében. Találhatunk egyenes vonalvezetésű tunikát, aminek a szabása egy hosszabb derekú polóéra hasonlít. Viszont vannak különlegesebb darabok is, melyek szinte uszályszerűen lobognak utánunk, míg elől a forrószoknyák rövidségével vetekedik “hosszuk”. Gyönyörű, színes darabok várnak ránk az idei szezonban is! Ajándékozzuk meg magunkat legalább eggyel! 

Ha azonban a tunikák világa túl zárt számunkra, s felsőtestünket nem szeretnénk elfedni mindenáron, akkor is van egy köztes megoldás: a strandkendő.

Azt  egy könnyed mozdulattal a csípőnk köré fonhatjuk, s máris kész a strandszoknyánk. Mivel az egyik oldalt általában sliccelt lesz, a járásban nem fog zavarni. 

Anyag- és színviláguk általában megegyezik a strandtunikáknál leírtakkal. Igaz, itt a légáteresztô tulajdonság kevésbé hangsúlyos, így gyakrabban találkozhatunk műszálas darabokkal.

Strandkendőt sokszor készítenek áttetsző anyagból, ami ezáltal nem nyújt teljes mértékû takarást, ám az összhatást pozitívan alakítja, s a mi komfortérzetünket is biztosítja a bárpultnál várakozva. 

strandkendők mérete változatos: a falatnyi daraboktól a kisebb lepedő nagyságúakig minden méretben elérhetőek. A nagyobb változatokat kreatívabban ki tudjuk használni: igény esetén tunikaként is magunk köré csavarhatjuk, de a vállunkra terítve is viselhetjük.

Amíg nem terjedtek el ezeket a kendők, sokan a nagy, vastag törölközőkből igyekeztek strandruhát rögtönözni maguknak. Ezekben a közlekedés korlátozott és kényelmetlen volt. Csúszkáltak; hamar kioldódtak, s leestek viselőikről. Durvább anyaguk révén az összképet sem emelték.

Strandkendôk: második műszak

A nyári esték kellemes hőmérsékletűek. Mégis a napközbeni forrósághoz viszonyítva hûvösebbek. A strandról hazafelé menet jól esik belebújni már a tunikánkba, vagy magunkra teríteni strandkendőnket.

Az egész napos lubickolás után gyakran nem tudjuk megvárni a vacsorával a hazaérkezést, s a strand kijáratánál lévő első étterembe kopogó szemekkel térünk be. Ilyen esetekben is nagyszerű szolgálatot tesz tunikánk, mely teljes öltözetként hathat. Ha pedig már magunkra öltöttük utcai ruhánkat, a vállunkra terített csinos strandkendőnk megnyerő eleganciát fog kölcsönözni megjelenésünknek.

A nyári éjszakák további kalandokra invitálhatnak bennünket: vidám hangulatú grillezés a barátokkal, stégpartik, utcabálok, szabadtéri koncertek. De nagyszerű alkalmat kínálnak egy-egy romantikus sétához vagy kertmozihoz is. Akármi is legyen a program: a kendőnk legyen velünk! Ápol és eltakar; szolgál és véd: igazi testőreink szúnyogok, éjjeli szellő ellen; valamint stílusos kiegészítői bármely ruhaösszeállításnak.

Táncra perdülve a vállunkról ejtsük a csípőnkre, így nem fog akadályozni bennünket a szabad táncban. A csípőre kötött kendő, ezen felül, a nőiességet is kiemeli. A mulatság befejeztével, ismét vállainkra terítve, megóv minket a megfázástól.

Ami a mintát illeti

Vízpartra a fürdőruhánk stílusával, színével harmonizáló kendőttunikát érdemes választani. Szerencsére már kedvező áron elérhetőek kifejezetten csinos darabok, ezért vásároljunk bátran akár többet is egy szezonra, hiszen olvashattuk, milyen sokoldalúan hasznosíthatóak.

Kizárólag utcai viseletre szánt kendőinket célszerű úgy kiválasztani, hogy a lehető legtöbb ruhakombinációnkhoz viselhessük azokat. Valószínű, hogy ez esetben is érdemes legalább kétfélét beszerezni: egyet a hűvös, egy másikat a meleg árnyalatú ruhaösszeállításainkhoz.

Vékony anyaguk miatt önmagukban megköthetőek, de, ha növelni szeretnénk a stílusértéket, tűzzük össze Magical Blue brossokkal, melyekkel az önkifejezésünket is fokozhatjuk.

Mivel nyáron kevesebb és lengébb ruhákat hordunk, a kiegészítőink még hangsúlyosabb szerepet kapnak. Sál, kendő, tunika, hajpánt: kiegészítenek, hozzánk adnak! Májustól váljanak mindennapjaink részévé!