Újra divatba jött a kötés! Itt a kézműves sálak reneszánsza

Nyakunk éke, védelmezője, melyet gyakrabban szezonálisan veszünk elő, legyen az vállkendő, körgallér, körsál, vagy poncsó. Fontos és meghatározó kiegészítő, nemcsak melegít, hanem dekoratív célzattal is viselhető. A kötött sál  eredete egészen az ókori Rómáig és Egyiptomig nyúlik vissza, de korántsem idejétmúlt. A kötés és horgolás a történelem során végig népszerűek voltak, de napjainkban a hetvenes évek után újra reneszánszukat élik. És persze az elmúlt 2 év javarészt otthonunkban töltött idő is előhozta szeretett hobbijaink felidézését, vagy újabbak megtanulását. A kötéssel vagy horgolással szuper, egyedi ajándékokat készíthetünk szeretteinknek, miközben mi is kikapcsolódunk!Menjünk is bele a részletekbe! 

A kötött sálak története

Az első feljegyzett kötött sálat Nefertiti egyiptomi királynő használta, aki i. e. 1350-ben “szorosan szőtt sálat viselt, amelyet kúpos fejdísz fedett”. A kínai Cseng császár idején pedig a katonai rangjelzéshez szövetből készült sálakat használtak. Máris nemesebb érzés a viselése, nem? 

Az ókori Rómában a ruhadarabot inkább a tisztán tartásra használták, mint a melegen tartásra. Focale-nak vagy sudariumnak hívták (a sudarium a latin “izzadságkendő” szóból származik), és arra használták, hogy forró időben letöröljék az izzadságot a nyakról és az arcról. Eredetileg a férfiak viselték a nyakukban vagy az övükhöz kötve.

A kötés feltehetően a Közel-Keletről, az 5. századból származik, és nem sokkal később a gyapjúkereskedőkkel együtt Európába is eljutott. 

Az 1350-es években több olyan festmény is készült, amely Máriát, Jézus anyját ábrázolja kötés közben. Ezeket a műalkotásokat kötögető Madonnáknak nevezték el. A 14. században a tevékenység végül egész Európát elérte és a magasan képzett kézművesek egyik munkája lett. Franciaországban 1268-ban alakultak meg a kötőcéhek, és a tagság elnyeréséhez minden vizsgát ki kellett állni. A nagyon finom, aranyszállal varrott fonalak felhasználásával ezek a mesterek kesztyűket, párnákat és ereklye táskákat készítettek a szentek számára. Kötöttek továbbá harisnyákat, erszényeket, ujjakat, fűzőket és “poké” (Nargi) néven ismert zsinóros táskákat.

A 14. században a kötött textíliát a halászok használták arra, hogy meleg, gyapjúból készült, időjárásálló pulóvereket készítsenek a tengeri kirándulásokhoz.

A kötött sálak reneszánsza

kötött sálak nincsenek sem nemhez, sem korosztályhoz kötve, mint ahogy az előállításuk sem! Engedjük hát el a sztereotípiát, miszerint csak a nagymamák hobbija! A DIY (Do It Yourself, azaz csináld magad) trendeknek köszönhetően minden korosztály, aki hajlandóságot mutat a technika elsajátítása iránt magáénak tudhatja. 

A kötés mai világa és a kézműves sál viszonya

A kézzel kötésnek több oka is lehet, hobbi, szórakozás, különleges, egyedi darabok iránti vágy. De azt mindenképpen el kell ismerni, hogy a kézműves sálak kötése igazi művészet. Messze túlmutat a házi kötögetés eredményén.

Térjünk ki a technikákra! 

Horgolás és kötés közti különbség

A két fonalas kézművesség sok hasonlóságot és közös elemet mutat, de technikáik és eredményeik tekintetében meglehetősen eltérőek is. A kötéshez és a horgoláshoz hasonló készségekre van szükség, például szem-kéz koordinációra, a színek és a minták iránti érzékre, valamint arra, hogy a kézimunka elkészítését türelmesen megtervezzük az elejétől a végéig.

Az egyikhez 2 tűt a másikhoz 1 tűt használunk. A kötést meghatározza az egyenes tű, amire a szemek felülnek, ebből adódóan egyenes vagy szögben meghajló mintát lehet kötni, míg a horgolásnál egyszerre csak egy szem van a tűn, ami lehetővé teszi az íves, akár kör minták létrehozását is. 

A fonalak eltérései

Az egyetlen eltérés a horgolófonal lehet, amelyet jellemzően a vékony horgolótűkkel készített finom kézimunkákhoz tartanak fenn; a kötésnél nem sokat esik róla szó.

Horgolni általában vékonyabb fonalat lehet, de a keményebb, erősebb szálat is. Kötésnél a fonal lágyabb, és sokkal vastagabb, a horgolásnál használt fonalvastagság többszöröse is lehet.  

Kötőtűk vs. horgolótűk

A kötést hegyes kötőtűkkel,kézzel vagy kötőgépekkel végzik.A kézi kötéshez használt tűk lehetnek eloxált fémből, lakkozott fából vagy teflon bevonatú műanyagból, a fontos, hogy elég csúszós legyen a felülete ahhoz, hogy a szemek könnyen mozogjanak rajta. A tű vastagságát a fonal vastagságához és a mintához válasszuk. Körkörös kötéshez, zokni, garbó nyak, pulóver ujjak kötéséhez ajánlott a körkötőtű. A körkötőtű megjelenése előtt az ilyen kör alakzatokat 5 vagy 6 tűvel kötötték. 

A horgolók egyetlen horgolótűt  használnak finom tárgyak készítéséhez. Általában acélból, alumíniumból, bambuszból, műanyagból, fából vagy csontból készült. A horgolótűket szintén a fonal vastagsága alapján választjuk. Minél vastagabb a tű és a fonal, annál vastagabb lesz a horgolás.

Sálak és kendők 

Számos formában előfordulnak, és sokféleképpen variálhatók. Lehetnek állati szálasanyagból: merinóból, gyapjúból, teveszőrből; növényiből: pamut, csalán, növényi organikus fonal; vagy szintetikusból, mint az akril. 

Egyenes sálak

Egyszínű, kétszínű vagy színátmenetes  kötött sálak

kézműves sál mintázatok

  • Bordás mintázat: egy sima, egy fordított szemből áll, másnéven passzé mintának is nevezzük
  • Norvégminta: több színből álló, általában jellegzetes, kivehető mintázatot alkot, pl. csillag, vagy egészen egyedi mintákat is létrehozhatunk vele, mint például ez az általunk készített  Star Wars mintás kötött sál, (ez kétoldalas, dupla anyagból készült)

A kötött sálak mellett kendőket is viselhetünk. A sál és a kendő közötti fő különbség az, hogy a  sál nyakon vagy fejen viselt ruhadarab, a kendőt inkább lazán viselnek a fejen, vállakon valamint a felsőtest és a karok felett.

Többféleképpen viselhetőek a képeken látható darabok. Tavasszal kendőként ősszel poncsóként: ezek egy fonalból vannak, tehát nincs bennük toldás. Egy gombolyagból készül az egész, színátmenetes fonalból. 

Háromszög kendők

Ha sikerült kedvet kapnotok a kézimunkához, vágjatok csak bele, de addig is bátran válogassatok gazdag kínálatunkból