Sál- és kendődivat 2022: kezdd megújulással az évet!

Elkerülhetetlenül itt az újév! Azt, hogy mit fog hozni 2022, csak az égiek tudják. Meg persze a divatdiktátorok, akik már 2021. elején elkezdték tervezni, mit, hogyan, milyen stílusban és színben viseljünk a most következő esztendőben. A divat pedig nem korlátozódik a nadrágra és blúzra! Divatja van mindennek: a sálnak, az autóknak, a házaknak, a hajviseletnek, az illatoknak, de még a színeknek is! Így, 2021 végén még semmi sincs veszve! Ha most utánajárunk, mit hoz a jövő, a tavasz első napsugarainak már az újév színe és fazonja szerinti kendőkben, tavaszi sálakban köszönhetünk. Lessünk, lássunk!

Ki mondja meg nekem…?

….hogyan öltözzek, s mit vegyek fel? A divat több műhelyben születik. Legmeghatározóbb hangja a nagyobb divatházaknak van (Chanel, Gucci, Dolce & Gabbana, Louis Vuitton), amit a kisebbek se hagynak szó nélkül.

Az, hogy mi a divat, mi divatos, emberi találmány, melyet a kreátorok képzeletén kívül a világban zajló események, a politikai helyzet, gazdasági mutatók s nem utolsó sorban, a tudomány is befolyásol. (Bár egyes divatdiktátorok úgy nyilatkoznak, hogy ők égi sugallat alapján alkottak! Kivétel erősíti a szabályt!)

A nagy szembesítés prominens divatbemutatókon és divatheteken, mint a New York, London, Paris, Milan Fashion Week történik, ahol végre lekerül a lepel a következő szezon divatjáról. Ezek egymást követik az egész év folyamán, mindig pár napnyi különbséggel; hol azonos, hol eltérő tematikával. A következő már az új évben kerül megrendezésre: New York, 2022. február 11-16., amikor a 2022-es őszi-téli kollekciókat mutatják be.

A tavasz kötelező kiegészítői: kendők, sálak

A tavasz változatos évszak, hiszen átvezet bennünket a télből a nyárba. Bohókás időjárása így érthető, de felkészülést igényel részünkről, amit a leghatékonyabban egy jól megválasztott kendővel tehetünk meg.

2022. tavaszának kendő divatját a 2021. szeptember elején kezdődő divathét sorozat folyamán  mutatták be. A sort New Yorkban kezdték, s Párizsaban zárták. A kendők sose mentek ki a divatból, de viselésük módjában, anyagukban, mintázatukban, színeikben évről évre változnak valamennyit. Nézzük, mit tartogat számunkra az Újév kendő divatja!

Kendődivat 2022. tavasz-nyár

Talán emlékszünk még arra az időszakra, amikor a fejre kötött kendőt leszólták: “Az olyan nagymamás!” Igen, egy időben talán az volt, de anno a mi nagymamáink fiatalkorában is az volt a kendődivat, amit ők idősebb korukig megtartottak. Pontosabban, aki féjrhez ment, bekötötték a fejét. Vagyis utána már kendőzött nő lett, s nem igazán járhatott hajadon fővel. A 2021. őszén lezajlott New York Fashion Week sztárjai pedig pont ezek a fejkendők voltak. “The Granny glam is back” (A nagymamás elegancia visszatért!) – így írt róla az Elle magazin is.

Fiatal szőke lány mintás fejkendőben, fekete kabátban felfelé tekint

Néhány konkrétum a 2022-es kendő divatból a legnagyobbaktól

A sima, egyszínű anyagból készült fejkendőkben talált magára Michelle Duncan, aki a New York Fashion Weeken több ruhamodelljét is sötétszürke fejkendővel, gótikus stílusú, sötét sminkkel küldte a kifutóra.

Laquan Smith a csipke fejkendők mellett tette le a voksát, melyhez szárnyszerűre festett szemeket és egyenes frufrut álmodott meg.

Anna Sui, amerikai divattervező horgolt, inkább már sapkaszerű fejdíszekkel érkezett a divathétre. A kékes-zöldes remekműhöz élénk, pirosas sminket kért a divattervező.

Más modelljein a hajat retro stílusban virág mintás és színátmenetes kendőkkel fogta össze.

Összességében elmondható, hogy a kendő divat 2022. tavaszán a fejeken s nem a nyakon fog kezdődni. A mintákat, anyagokat, megkötési módokat illetően viszont nehéz konkrétumokat mondani azok sokszínűsége és nagy variációs lehetőségei miatt. A divatszíneket illetően pedig a Pantome Intézet irányelveit ajánlatos követni a következő évben is.

2022. kedvence lesz: ujjas sálak (Sleeve scarf)

Egy szinttel lejjebb csúszva találkozhatunk egy érdekes ruhadarabbal, az ujjas sállal. 2022-ben nem kell, hogy a mellényből kimaradt karjaink fagyoskodjanak! Az ujjas sálak egyszerre melegítik a nyakat, mellkast és a két kart. Stílusuk lehet sportosabb, vagányabb, de a legtöbb esetben egyszerű nőiességükkel és mindennapi eleganciájukkal hódítanak.

2022-ben is jól mutatnak: örökzöld sál- és kendő divat

Bár a divat örökké változik, sok a visszatérő elem és rengeteg darab válik örökzölddé, amiket bármikor magunkon viselve jól érezhetjük magunkat. A kendők, sálak terén 2022-ben is velünk maradnak a következő darabok:

Kötött sálak

Elsősorban a hidegebb, őszi-téli hónapokban tekerjük nyakunkba a kötött sálakat, de a tél végi, tavasz eleji hűvösebb hetekben is szívesen bújtatjuk beléjük arcunkat. A kötött sálak mindig melegséget, puhaságot árasztanak magukból. Nagyon jól mutatnak a hétköznapi elegancia kiegészítőiként.

Rojtos sálak

Idén se mennek ki a divatból a rojtos sálak. Sőt, már nem csak a végén, hanem a sál mentén rojtos sálak is egyre népszerűbbek lesznek. A sál egyneműségét feldobja, ha a rojtok teljesen más anyagból készülnek, mint maga a sál.

Selyem kendők, sálak

A női gardróbból idén sem maradhatnak ki a selyemsálak, kendők. Eleganciájuk, finomságuk, korosztálytól függetlenül, minden hölgy számára emelkedett nőiességet biztosít. A mintákat illetően ne ragaszkodjunk a divathoz, hanem találjuk meg saját stílusunkat, mert mindenki azzal hódíthat leginkább, ami belülről fakad.

Szőrme sálak

A környezettudatos vásárlók és állatvédő aktivisták rémálma a szőrme sál, bunda. Ugyanakkor ezek, tagadhatatlanul, az egyik legtermészetesebb alapanyagból készült kiegészítők. De talán mindenkinek jobb érzés egy olyan ékességet a nyakában viselni, amihez nem kötődik se vér se erőszak. Ezért ma már nem akadékoskodnak a divattervezők sem! Inkább a műszőrme minőségét igyekeznek közvetetten feljavítani azáltal, hogy egyre nagyobb igényeket támasztanak azokkal szemben a gyártók felé. A szőrmesálak 2022. tavaszán sem maradhatnak el, főleg a még csípősebb márciusi hetekben.

Nagyméretű sálak

Ápolnak és eltakarnak! Viszont tudni kell bánni velük! Meg kell tanulni viselni a nagyméretű sálakat is, hiszen ha csak bukdácsolunk velük, az nem egy elragadó látvány! Majdhogynem poncsóként viselhetjük őket; gyakran akár térd alá is érhetnek. A nagyobb testméretekkel rendelkező hölgyek is könnyen eltakarhatják ezekkel a sálakkal az előnytelen domborulatokat.

Bross és sálgyűrűk

A könnyedebb anyagból készült kendőketsálakat idén se hagyjuk magukra! Amint lengébbre válthatjuk öltözetünket, s nem kell mindent  a nagykabát alá rejteni, kezdjünk el viselni brossokatsálgyűrűket, melyekkel nem csak kényelmesebbé tehetjük kendőinket, de mindig megújíthatjuk, változatosan kombinálhatjuk is nyakbavalóinkat, arról pedig, hogy milyen sálhoz milyen bross illik, korábbi cikkünkben már olvashattatok!

A változások színe: Pantone 17-3938 Very Peri

2000 óta a Pantone Intézet minden év végén kiválasztja a következő év színét. Ha pedig nem találja a megfelelő árnyalatot a színskálán, akkor alkot egy újat, ahogy ezt a 2022-es év színe kapcsán is tette. Míg 2021-re kettőt is választott (Ultimate Gray /alap szürke/ és az Illuminating /világító sárga/), addig a következő évre két színből, kékből és lilából alkotta meg a PANTONE 17-3938 Very Peri árnyalatot.

A 17-3938 Very Peri színről Leatrice Eiseman, a Pantone Intézet ügyvezető igazgatója a következőképp nyilatkozott: „Miközben a példátlan változások világába lépünk, a Pantone 17-3938 Very Peri újszerű perspektívát és víziót hoz a megbízható és szeretett kék színcsaládba. A kékes árnyalatok tulajdonságait magába foglaló, ugyanakkor lilás-vörös aláfestéssel rendelkező Pantone 17-3938 Very Peri szellemes, örömteli hozzáállást és dinamikus jelenlétet képvisel, amely bátor kreativitásra és ötletes kifejezésmódra ösztönöz”.

A magyarul dinamikus liláskék szín megalkotását hosszas kutatómunka előzte meg, mely kiterjed a világban zajló eseményekre, a művészeti ágakra, az utcai viseletre és a divatheteken tapasztaltakra is többek közt.

Pantone 17-3938 Very Peri a pandémia után bekövetkező globális átalakulás színe, amikor ismét kilépünk a hosszas bezártság után a való világba, de már új világszemlélettel, új eszközökkel, új célokkal. A Pantone Intézet oldalán így olvashatunk róla: „A Very Peri szemlélteti a modern élet fúzióját, és azt, hogy a digitális világ színtrendjei hogyan jelennek meg a fizikai világban és fordítva.”

Bár a Pantone Intézet ezt az árnyalatot most alkotta meg, a lila és kék szín kombinációja, vagyis az ibolya árnyalat, a természetben már évezredek óta hódít az ibolya virág szirmain, de a 60-as években felfedezett Tanzanit drágakőnek is ez a színkombináció a védjegye. Egészen “véletlenül” a Tanzanit is az új kezdetek köveként vált ismertté.

Nincs már más mit takargatni csak fejünket, nyakunkat a 2022-es sál- és kendődivat szerint! De bármit is diktál a divat, abból mi is csak ötleteket merítsünk, amit saját stílusunkra formázva prezentálunk, hogy sáljainkkalkendőinkkel ne eltakarjuk, hanem megmutathassuk személyiségünket!