További érdekességek a férfi gardróbból: a szmokingtól a nyakkendőtűig

Az előző hónapban már tartottunk egy részletes felfedezőtúrát a férfi szekrények mélyén, ami alapján be kellett látnunk, hogy a női ruhatár gazdagsága mellett, az igényes férfi sem csak az öltönyt és az ahhoz illő egyetlen nyakkendőjét viselheti a pirosbetűs ünnepeken. Folytatva a kutakodást a gardróbban, rátaláltunk a frakkra, szmokingra, zsakettre; a fiókból pedig nyakkendőtűk kerültek elő a nyakkendők mellől. Mihez melyiket és mikor? Kutakodjunk tovább!

Nyakkendőhöz a kabát

Bár egy stílusos nyakkendő valóban öltöztet, nem árt, ha nem ádámkosztümhöz viseljük azt. De akkor mihez?

Öltöny, ami mindent elbír

Az öltöny a hétköznapi elegancia alapeleme. Üzletemberek, politikusok, vezető személyiségek napi viselete; iskolai ballagások, diplomaosztók, ünnepélyek elengedhetetlen öltözete. Lehet kettő (nadrág és zakó), illetve három részes (mellénnyel kiegészítve). A zakó önmagában is viselhető akár más szövet- vagy farmernadrághoz, illetve pólóval, vékonyabb pulóverrel. Az öltöny zakóján 2-4 gomb található, de mindenképp több mint egy.

Nyakkendőt csak akkor vegyünk fel hozzá, ha inget viselünk a kabátka alatt. Főleg a klasszikus nyakkendővel társítják, de egy sportosabb csokornyakkendő, francia vagy Ascot nyakkendő, illetve az öltönysálak is jól illenek hozzá; mindig az adott alkalmonak megfelelően.

Szmoking

Bár nagyon hasonlít az öltönyhöz, attól mégis több ponton eltér. A szmoking eredete az 1800-as évekig nyúlik vissza, amikor a férfiaknak igényük támadt egy, az este viselendő a frakk helyett egy kényelmesebb, szintén eleganciát sugárzó öltözetre, amiben a vacsorák után elvonulhatnak és szivarfüstbe, brandy párába burkolózva megvitathatják az élet, gazdaság, politika nagy kérdéseit. Európában gyártották az első szmokingokat, aminek a magyar elnevezése (az angol ‘smoking’ = füstös szóból) a fentiek alapján érthető.

Ezután hamarosan elkerült az Újvilágba, ahol a New York-i Tuxedo Park country klubban 1886-ban rendezett októberi báli vacsorán ezt a ruházatot írták elő dress code-ként, amiután az angol nyelvterületeken azt a viseletet Tuxedo-nak nevezik. A szmoking azonos anyagú kabátból, nadrágból, esetleg mellényből áll.  A kabáton egy gomb található; hajtókája fényes selyemmel fedett. Kizárólag fehér vagy törtfehér inggel viselhető; csokornyakkendő illik hozzá. 

Ami a cipőt illeti, a fekete lakkcipő az elvárt. Kiegészíthető még spanyolövvel vagy mellénnyel, de nem mindkettővel! Míg az öltönyt a nap bármely szakában, addig a szmokingot jellemzően az este 6 óra után kezdődő eseményekkor öltik magukra a férfiak. James Bond szinte kizárólagos attribútuma.

Frakk, de nem a macskák réme!

A frakk szintén a legelegánsabb viseletekhez tartozik, s este 6 óráig csak a szekrényben lapulhat. A XVIII. században kezdték el hordani a kezdetleges változatait. Jellemző rá, hogy elől derékig ér, de hátul fecskefarokszerű formát ölt.

A hozzá járó kiegészítők, mint a mellény, ing, kesztyű, csokornyakkendő kizárólag fehér színű lehet. Ma már kizárólag fekete szövetből készítik. Elől mély a dekoltázs a kabátnak, így a keményített indógmell is érvényesülni tud. Kizárólag elegáns alkalmakkor érdemes, illik felöltözködni vele.

Zsakett

A frakk nappali változataként is ismert. A francia divat keltette életre; amelynek nyelvén zubbonykabátot jelent. Elől, a frakkhoz hasonlóan rövid, hátul hosszú. Az öltönyhöz hasonlóan a hétköznapi elegancia eleme, de az előbbihez képest mégis sokkal ünnepélyesebb. Az este 6 előtti ünnepélyes események, alkalmak, mint a lóversenyek (Ascot), öltözete. 

Ami a színeit illeti fekete, szürke vagy sötétkék árnyalatok a jellemzőek. A nadrág legyen azonos színű, vagy ugyanolyan színű csíkokban pompázó. A mellény színét illetően már megengedett az önkifejezés; az ing azonban legyen fehér, trötfehér. Nyakkendővel (klasszikus, francia, Ascot) illetve mintájával azonos díszzsebkendővel is kieészíthetjük zsakettünket, de a kalap sincs megtiltva.

Nyakkendőtű

A klasszikus nyakkendőkön megcsillanó, általában fémből készült, ékszerszerű kiegészítőről van szó, melynek feladata a nyakkendő inghez való rögzítése. A kialakítástól függően több típusát is megkülönböztetjük. Ezen kívül anyaga szerint szokták még csoportosítani őket.

Mióta díszítenek a nyakkendőtűk?

A nyakkendőtűk a XIX. századtól jelennek meg a férfi öltözéken. A díszes, de a visszafogottabb nyakendők ingtől való “kilengése” gyakran okozott bosszúságot evés, sietség, pakolás közben, de ezen felül könnyen becsípődhetett bárhova, amivel balesetveszélyt tartott fenn. Ezek kiküszöbölésére kezdtek el nyakkendőtűket, illetve nyakkendőláncokat viselni a férfiak a nyakkendőjükön.

nyakkendők formai és anyagbeli módosulásai megteremtették az igényt olyan rögzítőkre is, melyekkel nem kell átlyukasztani a gyakran sűrű szövésű nyakbavalókat, illetve, melyek visszafogottabbak, kevésbé díszesek. A XX. század mozgalmaiban olykor el-elveszítettük ezt a kis kiegészítőt, de mára ismét az elegáns megjelenés része lett.

Nyakkendőtűk fajtái

Nyakkendőcsipesz

A legegyszerűbb változat. Egy hullámcsat alakú dísz, mellyel szúrás nélkül fogathatjuk a nyakkendőt az inghez. Használatakor a nyakkendő szorosan fog az inghez simulni.Nyakkendőcsíptető 

A nyakkendőcsípesz “krokodilfogas” változata. Ez már “ráharap” a nyakkendőre és az ingre, de még nem lyukasztja át azokat, illetve nem roncsolja őket. Használjuk vastagabb anyagból készült nyakkendőknél, vagy, ha nem szeretnénk olyan szorosan rögzíteni azt az inghez.Nyakkendőtű

Ez az a nyakkendőrögzítő, mely már átlyukasztja a nyakkendőt, rongálva így kissé annak anyagát.  A nyakkendőtűnek lehet sima és lánccal ellátott változata. Ezen utóbbi típus növeli a megjelenés elegancia-szintjét.Nyakkendőlánc

Azonos a rendeltetése a nyakkendőtűével, azonban lazábban fogja  a nyakkendőt az inghez. Használata elegánsabb alkalmakkor ajánlott. A lánc aprócska himbálózásával számolni kell; ezt nem mindenki szereti.Láthatatlan segítség: nyakkendőszíj

A nyakkendőrögzítők legújabb változata, mellyel nem kell átlyukasztani az értékes nyakbavalót; továbbá mindvégig inkognitóban maradhat a nyakkendő alatt. 

Nyakkendőtűk viselete

  • nyakkendő szélességének ¾-ét ne haladja meg a hossza. Kicsivel rövidebb lehet, de a nyakkendőn semmiképp ne nyúljon túl!
  • A magasság megtalálásához az ing fog egy kis segítséggel szolgálni. Annak, felülről számított 3-4 gombjának magasságában helyezzük el őket a nyakkendőn!
  • Figyeljünk arra is, hogy ne gyűrjük alá a nyakkendőt!
  • Ha vicces kedvünkben vagyunk, akkor viselhetjük ferdén is, de a hivatalos, elegáns megjelenés szerint vízszintesen helyezzük el őket!
  • Válasszunk alkalomhoz illő formát! Bár nagyon sok vidám alakzatú nyakkendőtűvel lehet ma már találkozni, azok viseletét mindenképp gondoljuk át, hiszen a nyakkendőtűk szembetűnő helyen vannak, s egy-egy szimbólum viselet többeket érinthet kellemetlenül, esetleg, komolytalanul hathat.

A nyakkendőtűk anyaga, színe

A legtöbb nyakkendőtű fémből készül, azonban a műanyag, fa, drágaköves, porcelán vagy zománcozott résszel ellátottak is gazdagítják a választékot.

Ezek kiválasztásánál célszerű a praktikusságot előtérbe helyezni, s hogy minél sokoldalúbban, minél több inghez viselhessük azokat. Viszont érdemes egy-két különlegességet is tartani a fiókban a speciális alkalmakra.

Nyakkendő, kabát, nyakkendőtű: kiválasztva! S méghogy a nők bonyolultak? A státuszszimbólumok alkalmazása, a szokásbeli kötöttségek, a nemiség és az egyéniség kifejezésének vágya a férfi öltözködést sem kíméli!

Október van! Pár nap, és november, mely 1999 óta a férfi egészség megőrzésének hónapja (Movember). Ezen két férfi gardrób cikkünkkel, reméljük, hogy sikerült kicsit központba hoznunk a férfiakat, hogy, ha önmaguk nem is, kedves hölgy párjaik gondoskodhassanak, ne csak a megfelelő öltözetről, de egészségükről is!